Suvekuud toovad arvukalt pulmi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulatus
Laulatus Foto: Taavi Kübar

Tallinna perekonnaseisuametile on oma soovist suvekuudel abielluda andnud teada 750 paari, mis on paari viimasel aastal tavapärane number. Samas peetakse pulmi üha tagasihoidlikumalt ja väiksema külaliste arvuga.

Perekonnaseisuameti juhataja Karin Kask ütles, et suviste abiellujate number on viimasel paaril aastal olnud stabiilne. «Muidu aasta lõikes sõlmiti mullu 200 abielu vähem kui üle-eelmisel,» lisas ta.

Juunis abiellus või teeb seda kokku 249 paari, juuliks on esitatud 316 ja augustiks 185 abiellumise avaldust. 66 abielu soovitakse sõlmida väljaspool perekonnaseisuameti ruume. «See number on väiksemaks läinud, aga see on ka loomulik, sest see maksab rohkem,» märkis Kask.

Lühike tänutseremoonia

«Üleüldse on pulmad jäänud tagasihoidlikumaks,» tõi Kask välja, pidades seda sissetulekute kahanemise tõttu loomulikuks. «Meie näeme, et külalisi vähem - vanasti oli neid «sajaseid» pulmi üksteise järel,» põhjendas Kask. «Mulle tundub, et nüüd minnakse palju pärast abiellumist reisile ja pulm lõpebki perekonnaseisuameti tseremooniaga. Palju on ka kahekesi abiellujaid, kes tulevad pidulikult omakeskis,» põhjendas Kask.

«Samuti kasutatakse rohkem seda võimalust, et meie majas pakutakse šampust ja tänatakse kõiki, kes õnnitlema tulnud. Tund aega - alguse ja lõpuga üritus.» Suvisel ajal kasutatakse palju ka võimalust selline tänamine teha ameti kaunistatud hoovis.

Väljapoole maja kutsutakse perekonnaseisuametnikke ikka rohkem Eestimaa mõisatesse, samuti tehakse juba aastaid üha rohkem pulmi looduses, milleks Tallinnas pakub hea võimaluse näiteks botaanikaaed. Ka mõisates eelistatakse laulatus teha mõisaparkides, kui vähegi ilm kannatab. Pirita kloostri varemed, Kolme Õe restorani või Šoti klubi sisehoov – loetles Kask veel kohti, kuhu ametnikke sagedamini registreerima kutsutakse.

See aasta eriti populaarseid abiellumiskuupäevi ei paku. «Eestimaa lühikest suve arvestades on aga loomulik, et kõik nädalalõpud on populaarsed. Kõik reeded ja laupäevad on maja tihedalt töös: tunnis neli abielupaari, registreerime kahes saalis ja igale noorpaarile kuulub pool tundi aega,» sõnas Kask.

Abielluvad lastega paarid

«Tänase päeva märk on see, et lapsed on abiellujatel olemas. Hakkab tõesti silma, et enne on pere olemas, siis vormistame abielu ära. Võib-olla vene perekondades on teine traditsioon. Kui vene tüdruk hakkab ootama last, siis poiss tuleb ja soovib kohe temaga abielluda, aga eesti mees ei pea seda kõige olulisemaks, et enne lapse sündimist tuleks tingimata abielluda,» nägi Kask erinevusi rahvuslikus suhtumises.

«Sündide registeerimistest on ka näha, et eesti peredes sünnib enam lapsi kooseludest, vene perekondades rohkem abielust sündinud lapsed.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles