Saarso: Eesti peaks olema Eesti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Saarso
Mart Saarso Foto: Kalev Lilleorg/Õhtuleht

Jahikapten Mart Saarso meelest peaks Eesti rohkem asju omamoodi tegema, mitte pingutama, et teiste riikide moodi olla.

Saarso sõnul oleks diplomaatiline vastata, et Eesti peaks olema Põhjamaade hulgas. «Aus vastus oleks see, et Eesti peaks olema Eesti. Ma ei pea seda üldse tähtsaks, et me peaks end positsioneerima kuhugi Balti riikide või Põhjamaade hulka. See identiteet peab tekkima aja jooksul, seda ei saa sundsättimisega kunstlikult tekitada,» seletas ta.

Ta tõi näite, kuidas aastate eest küsiti presidendikandidaatidelt, milline peaks Eesti olema 10-15 aasta pärast. «Üks arvas, et nagu Soome, teine, nagu Rootsi. Minu meelest on see jamps jutt,» rääkis Saarso. Ta ei mõista, miks peaks meeleheitlikult püüdma kuhugi gruppi või karja kuuluda – geograafiliselt on Eesti alati Euroopas olnud. «Pigem peaks meil olema rohkem seda tahtmist, et teha asju omamoodi. Eesti moodi,» märkis ta.

Teadmised Eestist sõltuvad kapteni sõnul väga palju sellest, mis inimesega on tegu. On inimesi, kes jätkuvalt arvavad näiteks, et Eesti pealinn on Riia. «Veel vähem asjaga kursis olevad võivad meid vabalt positsioneerida ka kuhugi Balkanile. Ma olen käinud väikestes saareriikides, kus ei teata üldse, et selline riik nagu Eesti üldse olemas on,» ütles Saarso.

Tänase Postimehe arvamusküljel kirjutab Abdul Turay, et tasapisi hakatakse Euroopas Eestit pidama muust Ida-Euroopast eraldiseisvaks ning pigem osana Põhjamaadest. Postimees.ee küsis Saarsolt, mida tema kogemused näitavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles