Uuring: teadustegevusse peaks kaasama rohkem naisi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna avaldatud Eurobaromeetri raporti kohaselt peaksid valitsused tegema suuremaid jõupingutusi, et kaasata teadustegevusse naisi.

48 protsenti eestlastest leiab, et naiste kaasamine teadusesse parandaks uuringute läbiviimist. Euroopa keskmine oli 63 protsenti.

Uurimuse kohaselt huvitub ligi 80 protsenti eurooplastest teaduslikest avastustest ja tehnoloogia arengust ning üle 70 protsenti eurooplastest usub, et tulevikus muutuvad ELi rahastatavad teadusuuringud veelgi olulisemaks. Võrdluseks võib tuua, et spordist huvitub 65 protsenti vastanuist.

75 protsenti vastanutest leiab, et teaduse ja tehnoloogia arengud annavad rohkem võimalusi just järeltulevatele põlvedele, kuid 2005. aasta uuringuga võrreldes on skeptitsism kasvanud.

Suuri riikidevahelisi erinevusi esineb suhtumises loomkatsetesse: kui Eestis pooldab hiirtega tehtavaid katseid 81 protsenti, siis näiteks Luksemburgis ainult 49 protsenti vastanuist. Suuremate loomade, nagu ahvide ja koerte testimist pidas aktsepteeritavaks 50 protsenti küsitletud eestlastest.

61 protsenti eurooplastest leiab, et teaduse ja uute tehnoloogiate arenemine võimaldab ka inimeste tööd huvitavamaks muuta. Eestis usub sellesse väitesse tervelt 76 protsenti küsitletuist.

Eurobaromeetri uuring viidi läbi 32 riigis, lisaks EL-i liikmesriikidele osalesid Island, Horvaatia, Norra, Šveits ja Türgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles