Ilves: Eesti ja Soome on kindlad partnerid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves ja Soome president Sauli Niinistö.
President Toomas Hendrik Ilves ja Soome president Sauli Niinistö. Foto: SCANPIX

Eesti ja Soome on kindlad partnerid ja tugevad liitlased, toonitas Soome riigivisiidil president Toomas Hendrik Ilves teisipäeva õhtul riigiõhtusöögil peetud kõnes.

Ilves toonitas, et Eesti ja Soome on kindlad partnerid ja tugevad liitlased turvalise Läänemere piirkonna kujundamisel, edastas presidendi kantselei BNSile. «Meid ühendab Estlink ja peagi Balticconnector, mis suurendavad mõlema maa energiajulgeolekut. Loodan, et tulevikus saame avada ka kiirraudtee Rail Baltic, mille mõtteline alguspunkt on ju Soomes. Meie kaitsekoostöö on igapäevane,» sõnas ta.

Ilves nentis, et Euroopa on taas rahutu. «Ajaloost ju teame, kuidas eksivad need, kes kutsuvad leppima kokku kurjusega, lootes, et see peatab edasise vägivalla. Siin on meil teiega ühiseid kogemusi,» ütles Ilves, märkides, et 1939. aasta 13. mail tegi Nõukogude Liidu välisasjade rahvakomissariks saanud Vjatšeslav Molotov Eestile, Lätile ja Soomele ettepaneku sõlmida vastastikuse abistamise paktid.

«Tagantjärele arvame teadvat, et neid kiirenevaid pöördeid saanuks peatada, kuid Euroopa suured valisid järeleandmised ja kokkulepluse agressoritega. Ma loodan väga, et enam me sellist viga ei tee,» sõnas Ilves.

Kõneledes kahe riigi sidemetest sõnas Ilves, et Eesti ja Soome on ühe silla kaks otsa. «Meil on ühised lätted, oleme ühe puu harud. Meil on ühine Euroopa ja juba paar aastat ka ühine raha. Eesti-Soome silla alussambad on kindlalt ankurdatud,» ütles ta.

«Eesti ja Soome on ikka olnud nagu kaks paatkonda teineteist toetavaid teekaaslasi, kes samu meremärke järgivad,» sõnas Ilves ning lisas, et kahe riigi lähedus on inimestevahelises läbikäimises.

Ta tõi esile, et Eestis elab praegu 9000 soomlast ja Soomes üle 60 000 eestlase. «Nagu Soome teab omastki kogemusest, on niisuguse liikumise põhjused sageli pragmaatilist laadi. Samas näitab seegi kahe naabermaa emotsionaalset lähedust,» ütles Ilves.

«Hõimurahvaste ja lähedaste naabritena lendame me ühes suunas. Mõnikord on Soome eespool, siis rebib end jälle Eesti ette. Ent meie suund, meie siht on üks – oma keelte ja kultuuride, oma iseseisvate riikide ja oma Läänemere hoidmisel,» sõnas Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles