Abhaasia ja Lõuna-Osseetia tunnustamine jõuab Föderatsiooninõukokku

Mirjam Mäekivi
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abhaasia sõdurid oma rahvuslippu heiskamas.
Abhaasia sõdurid oma rahvuslippu heiskamas. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa parlamendi ülemkoda Föderatsiooninõukogu koguneb esmaspäeval erakorralisele istungile, et arutada Gruusia separatistlike alade Abhaasia ja Lõuna-Ossetia iseseisvuse tunnustamist, teatas RIA Novosti ülemkoja asespiikrile viidates.


Abhaasia kavatseb täna esitada Venemaale palve tunnustada piirkonna iseseisvust, teatas AFP. Agentuur lisas, et tõenäoliselt ajab selline samm Thbilisi marru.

Seejärel läheb Abhaasia iseseisvuse tunnustamine arutlusele Vene Föderatsiooninõukokku, teatas Vene agentuur RIA Novosti.

«Abhaasia rahvas kavatseb paluda Venemaa juhtkonnalt Abhaasia tunnustamist,» ütles Abhaasia parlamendi asespiiker Vjatšeslav Tsugba.

Ta lisas, et neljapäeval kogunevad Abhaasia poliitilised parteid ja rühmitused pealinna Suhhumi keskväljakule, et palve ametlikult avalikustada.

Venemaa on varem teatanud, et seoses Gruusia rünnakuga Lõuna-Osseetiale 7. augustil ei või Abhaasia ega Lõuna-Osseetia jääda Gruusia osaks.

Mõlemad piirkonnad lõid Thbilisist lahku 1990ndate alguse sõdade käigus ning peavad end sestsaadik de facto iseseisvaks, kuigi ükski riik pole neid seni ametlikult tunnustanud.

Iga samm ametliku sõltumatuse suunas vihastab tõenäoliselt Gruusia presidenti Mihheil Saakašvilit, kes tuli võimule lubadusega võtta mõlemad piirkonnad taas Thbilisi kontrolli alla.

Gruusia reintegratsiooniminister Temur Jakobashvili on tunnustamispalved mõttetuks kuulutanud. «Las nad teevad, mida tahavad. Selliste inimestega nagu Abhaasia separatistide juhid, peab tegelema politsei, mitte mina,» ütles minister AFP-le.

Ent RIA Novosti tsiteeris Vene Föderatsiooninõukogu asespiikrit Svetlana Orlovat, kes kinnitas, et nõukogu tuleb 25. augustil kokku tunnustamisküsimust arutama.

Ülemkoja esimees Sergei Mironov lisas, et Föderatsiooninõukogu on valmis mõlema piirkonna iseseisvust tunnustama, «kui see on kooskõlas Vene presidendi otsusega», teatas teine Vene agentuur Interfax.

Osseetid on varem teatanud, et tahavad saada osaks Venemaast, Abhaasia taotleb aga sõltumatust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles