Eestlased sõitsid Afganistani piiripolitseinikke koolitama

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei Afganistanis. Illustratiivne foto.
Politsei Afganistanis. Illustratiivne foto. Foto: Kamran Jebreili/AP

Politsei- ja piirivalveameti eksperdid suundusid Afganistani, et õpetada sealsetele piiripolitseinikele, kuidas erinevate tehniliste vahendite abil eristada muust rahvamassist isikuid, kes õhutavad suurüritustel osalejaid massirahutustele ja käituvad õigusvastaselt.

Piiripolitseinikele õpetatakse ka, kuidas õigusrikkujate ja kogutud materjalidega edasi toimetada kohtueelses ning sellele järgnevas menetluses, teatab siseministeerium.

 Eesti eksperdid suundusid Afganistani välisministeeriumi rahastatud arengukoostööprojekti «Afganistani sisejulgeolekuasutuste võimekuste tugevdamine» raames, mis viiakse ellu sisekaitseakadeemia, politsei- ja piirivalveameti ning päästeameti koostöös.

Algava kursuse raames pööratakse tähelepanu tõendusliku kinnipidamise tehnikate arendamisele. Väga oluline on antud koolituse raames anda Afganistani piiripolitseinikele edasi teadmised ja oskused, kuidas suurüritustel eristada muust rahvast probleemitekitajad ja massirahutuste organiseerijad. Piiripolitseinikele õpetatakse muuhulgas korrarikkujate kirjeldamist, nende kinnipidamist, rikkumise fikseerimist ning tõendite põhjal korrarikkujate vastutusele võtmist, teatas siseministeerium.

Sisekaitseakadeemia rektor Lauri Taburi sõnul on koolituse oluliseks eesmärgiks kaasaegse tõendamismenetluse võimaluste tutvustamine. «Afganistani piiripolitseinikele õpetatakse, kuidas peavad fikseeritud tõendid olema digitaalselt töödeldud ja tõendiks vormistatud seetõttu, et neid hiljem kohtus kasutada saaks. Selleks saatsime juba varem Afganistani vajaliku varustuse nagu videokaamerad ja nende tarvikud. Kohapeal teevad meie eksperdid ka õppefilmi, mida Afganistani piiripolitseinikud oma kolleegide koolitamiseks edaspidi kasutada saavad,» kirjeldas rektor projekti tegevusi.

Politsei- ja piirivalveameti rahvusvahelise koostöö büroo juht Reet Zeisig sõnab, et ametile on sellises projektis osalemine heaks võimaluseks jagada oma kogemusi ja teadmisi rahvusvahelises keskkonnas. Afganistanis saadav ülevaade, kuidas sarnane töö käib teistes riikides ja millised on sealsed arengusuunad, on lisandväärtus, mida saame kindlasti kasutada, sealhulgas ka edasise arengukoostöö planeerimiseks. «Afganistani sisejulgeoleku asutused erinevad oma ülesehituselt meie omadest. Selleks, et sealsetele piiripolitseinikele võimalikult laialdasi teadmisi edasi anda, on projekti kaasatud kolm Politsei- ja piirivalveameti ametnikku, kellest kaks töötavad korrakaitse ja üks piirivalve valdkonnas. Meie spetsialistide eesmärgiks on olla koostööpartneritele abiks nii erinevate tehniliste vahendite kasutamise kui ka juhtimise oskuste arendamisel,» lisas Zeisig.

Välisministeeriumi rahastatava arengukoostööprojekti põhieesmärgiks on Afganistani sisejulgeolekuasutuste töötajate professionaalsuse ja juhtimistaseme tõstmine. Selleks töötatakse välja spetsiaalsed koolitusmetoodikad ja –materjalid. Lisaks õpetatakse välja tulevasi Afganistani sisejulgeolekuasutuste koolitajaid. Projekt panustab Afganistani siseministeeriumi 2011-2016 arengustrateegia ja siseministeeriumi haldusala asutuste arengukavade elluviimisse.

Projekti eelarve on ligi 200 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles