Leedu meenutab rahvuskangelase enesesüütamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romas Kalanta.
Romas Kalanta. Foto: Wikipedia.org

Kaunases tähistatakse täna 42 aasta möödumist Romas Kalanta enesesüütamisest protestiks Nõukogude okupatsiooni ja venestamise vastu.

19- Kalanta valas end 1972. aasta 14. mail Kaunase Muusikateatri ees bensiiniga üle ja süütas põlema. Ta suri 14 tundi hiljem haiglas. Noormees valis Muusikateatri esise süütamispaigaks seetõttu, et 1940. aasta juulis oli Kaunase Muusikateatri hoones kogunenud Leedu Rahvaseim, mis kuulutas Leedus välja Nõukogude võimu. Esialgu kuulutasid võimud ta hulluks, hiljem sai temast aga rahvuskangelane.

Oma päevikusse oli noormees enne enesetappu kirjutanud: «Minu surmas on süüdi vaid režiim.»

«Ärge süüdistage kedagi mu surmas. Ma tean, et ma oleks pidanud seda varem või hiljem tegema. Ma vihkan sotsialistlikku režiimi. Ma ei kõlba millekski. Miks peaksin ma edasi elame? Et see režiim saaks mu tappa? Ma teen seda parem ise... Siin ei saa kunagi olema vabadust. Isegi sõna «vabadus» keelati.»

Ametivõimud olid juhtunust väga häiritud - tegemist oli esimese selletaolise juhtumiga Nõukogude Liidus. Meedias selle mainimist välditi.Romas Kalanta matused korraldati 18. mail mitu tundi kavatsetust varem, et vältida rahvakogunemist, kuid sellest hoolimata puhkesid rahutused. Järgmisel päeval, 19. mail marssis Vabaduse alleel umbes 3000 demonstranti, kellest üle 400 arreteeriti.

Viiest spetsialistist koosnenud psühhiaatrite komitee kuulutas Kalanta skisofreenikuks. Tõenditena mainiti lisaks tema kummastavale enesetapuviisile muuhulgas ära nii noormehe pikad juuksed kui üks koolitöö, kus Kalanta väitis, et Leedu saab ühel päeval vabaks.

Ainuüksi 1972. aasta jooksul sooritas Leedus veel 13 inimest Romas Kalanta eeskujul enesetapu enesesüütamise teel.

Möödunud kuul avaldas WikiLeaks uue portsu USA diplomaatilisi dokumente 1973. - 1976. aastast, kust selgus, et nõukogude valitsus võttis pärast Kalanta enesesüütamist kasutusele mitmeid meetmeid, et takistada uute protestide puhkemist tema surma-aastapeval.

Täna hommikul käisid Kaunase linnavõimude esindajad Kalanta haual, järgneb mälestustalitus kesklinnas Kaunase muusikateatri ees, õhtul toimub mälestusjooks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles