Saksa asekantsler: EL tegi Ukrainas vigu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigmar Gabriel.
Sigmar Gabriel. Foto: SCANPIX

Kiievit Euroopa Liidu ja Venemaa vahel valima sundinud ühendusel lasub osa süüst Ukraina kriisis, ütles Saksa asekantsler Sigmar Gabriel.

«Kahtlemata on EL samuti teinud vigu, kuid see ei õigusta Venemaa käitumist,» ütles Gabriel päevalehele Rheinische Post. Sotsiaaldemokraatide ridadesse kuuluv Gabriel ütles ELi poolt mullu Kiievile pakutud assotsiatsioonilepingule viidates, et sellega seoses tehti vigu.

«Polnud kindlasti tark luua Ukrainas mulje, et nad peavad valima Venemaa ja ELi vahel. Aga uuesti: see ei olnud siis ega ka praegu õigustus, et riik kaosesse paisata,» selgitas Gabriel, kes on ka riigi majandus- ja energiaminister.

Gabrieli sõnul on võti kriisi lahendamiseks Venemaa presidendi Vladimir Putini käes. «Ta peab kasutama oma mõju venemeelsete separatistide hulgas ja tagama, et emotsioonid ja natsionalism enam ei eskaleeruks. Putin peab vastutama.»

Gabrieli sõnul on Berliini eesmärgiks vältida igasugust sõjalist konflikti. «Korduvad nõuded võtta Ukraina NATOsse on tõesti absurdne,» ütles Gabriel. Kui Ukraina oleks juba varem võetud alliansi liikmeks, seisaks me keset konfrontatsiooni, lisas Gabriel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles