Soini: võõrtööliste erisoodustused tuleb kaotada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlaste liider Timo Soini
Põlissoomlaste liider Timo Soini Foto: SCANPIX

Põlissoomlaste liider Timo Soini ütles täna ISTV Eurogrillis parteikaaslase Jussi Halla-aho eestlastest võõrtöölisi puudutanud nurinat kommenteerides, et erisoodustused peavad kaduma.

Halla-aho ütles eile Ilta-Sanomate TV (ISTV) valimisdebatis, et peab problemaatiliseks eestlaste vaba töötamist Soomes, kuna nad toovad söögi kodust kaasa ja viivad palga Eestisse.

«Lõppsaldo on Soome poolt vaadanuna negatiivne. Muu hulgas ka seetõttu, et Soome maksab sotsiaaltoetusi nende inimeste peredele välismaal,» rääkis Halla-alho. Ta lisas, et probleem ei puuduta üksnes eestlasi, vaid ka poolakaid.

«See, et Eesti inimesed meil tööl käivad, on tõsi. Teiseks, kui inimesed meil töötavad, siis on oluline, et neil on samad töötingimused ja palgad. See on oluline asi,» alustas Soini.

Soini arvates pidas erakonnakaaslane Halla-aho silmas seda, et välismaalt saabunud võõrtöölistel ei tohiks olla erilisi soodustusi.

«Meie siin Euroopas ei saa minna selle peale välja, et inimeste liikuvust hakataks piirama rahvuste põhjal. See muidugi tundub vale, et kui oled siin ja kasutad teenuseid, võid taotleda lastetoetusi oma lastele, keda siin pole, kuid maksud ja palk lähevad mujale. Kuid see on osa kõnealusest süsteemist,» jätkas Soini.

Spetsiaalsete soodustuste all pidas Soini silmas teenuseid, mida saab Soomes kasutada, kuid mille rahastamises võõrtööline ei osale.

Euroopa Liidu seadusandluse järgi saab Soome sotsiaalsüsteemi soodustusi nautida ka juhul, kui inimene Soome ametlikult ei ela.

Ilta-Sanomat kirjutas veebruaris, et Soomes makstav kõrgem lastetoetus meelitab riiki vöörtöölistest pereinimesi. Erinevate väidete järgi reklaamitakse seda lastetoetust tööpakkumiskuulutustes kui automaatset «palgalisa».

Raha liigub Soomest välja mitut erinevat moodi. Näiteks on lastetoetused, abirahad laste koduhoiule, lastevanemate toetusrahad ning töötus- ja sotsiaalabirahad.

Soomes riigivisiidil viibiv Eesti president Toomas-Hendrik Ilves ütles täna hommikul Radio Helsinkile Halla-aho väidete kommentaariks, et kuna Soomes töötavad eestlased maksavad maksud Soomele, siis nii see süsteem toimibki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles