Vastloodud venekeelse meediaruumi ekspertkomisjoni koosseis pälvis kriitikat

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teler.
Teler. Foto: SCANPIX

Riigikogu infotunnis pälvis kriitikat kultuuriministri äsja loodud venekeelse inforuumi arendamise ekspertkomisjon, kus polevat piisavalt vene päritolu inimesi ning on kummaliselt kaitsepolitseameti esindaja.

Keskerakonna fraktsiooni esindaja Yana Toom imestas, et komisjonis on kokku 16 inimest, kellest «seitse on seotud meediaga ja ainult kaks on Vene päritolu. Kuidas te hindate seda signaali, mida sellise komisjoni moodustamine annab venekeelsele inimesele Eestis, kui vene meediavälja hakkavad arutama kaks venelast ja 14 eestlast?» küsis Toom peaminister Taavi Rõivaselt riigikogu infotunnis.

«Kui ma vaatan seda nimekirja, siis vastupidiselt teile ma ei näe siin ühtegi nime, kes ei oleks meediaga seotud. Tõsi, kui te loete üles need inimesed, kes antud hetkel ajakirjanduses töötavad, siis tõepoolest on see hulk mõnevõrra väiksem. Samas ei oleks ma nõus ütlema, et näiteks Tartu Ülikooli emeriitprofessor Marju Lauristin ei ole meediaga seotud inimene või ka mõni teine väga tuntud ja tunnustatud meediaekspert, kes parajasti konkreetselt mõnes kanalis ei tööta,» vastas Rõivas.

«Ma usun, et see ekspertkomisjon, kuhu kuuluvad nii eesti rahvusest kui mitte-eesti rahvusest inimesed, on asjatundlik ja on koostatud laiapõhjaliselt ja neil on kõik eeldused, selleks et anda head nõu,» vastas Rõivas.

Edasi imestas Yana Toom selle üle, et komisjoni on nimetatud kaitsepolitseiameti peadirektori asetäitja Martin Arpo. Ta luges ette kapo ülesanded ning küsis Rõivaselt, kuhu neist kuulub venekeelne inforuum.

«Ma ei pea kohaseks peaministrina hakata siin igaüht konkreetselt kommenteerima. Küll aga ütlen, et komisjon tervikuna on mitmekülgne ja võib eeldada, et ta annab nii valitsusele kui ühiskonnale laiemalt hea nõu selles osas, kuidas inforuumi tugevdada,» vastas Rõivas.

Riigikogu liige Inara Luigas tundis huvi, kas komisjonil on õigus kaasata töösse inimesi ka laiemalt ja eesmärgipärasemalt, et püüda ühiskonnategelastega koostöös seda probleemi lahendada. Peaminister vastas, et küllap see õigus neil on.

Kultuuriminister Urve Tiiduse moodustas üleeile allkirjastatud käskkirjaga venekeelse inforuumi arendamiseks ettepanekute kujundamiseks ja valitsusel nõu andva komisjoni, mida juhib ministeeriumi kantsler Paavo Nõgene. Selle liikmeteks määras minister: Tartu Ülikooli Narva kolledži direktori Katri Raiki, ajaloolase ja pedagoogi David Vseviovi, Tartu Ülikooli emeriitprofessori Marju Lauristini, Tartu Ülikooli kommunikatsiooniuuringute professori Triin Vihalemma, eksperdi Raul Rebase, eksperti Hanno Tombergi, Eesti Ekspressi ajakirjaniku Viktoria Ladõnskaja, Raadio 4 peatoimetaja Mary Velmeti, venekeelse AK toimetaja Jelena Poverina, rahvusringhäälingu uudistetoimetuse juhataja Urmet Koogi, produtsent Raivo Suviste, peaministri büroo juhataja Liina Kersna, kaitsepolitseiameti peadirektori asetäitja Martin Arpo, kultuuriministeeriumi asekantsleri Anne-Ly Reimaa ning ministeeriumi audiovisuaalvaldkonna peaspetsialisti Indrek Ibruse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles