Riigikogu katkestas apteegieelnõu teise lugemise

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu otsustas tänasel istungil sotsiaalkomisjoni ettepanekul katkestada apteegikorraldust muutva eelnõu teise lugemise.

Kui algse plaani kohaselt pidi palju vaidlusi tekitanud eelnõu jõudma juba sel nädalal lõpphääletusele, siis eile otsustas parlamendi sotsiaalkomisjon eelnõu tänase arutelu katkestada ning lükata selle vastuvõtmise järgmisesse nädalasse.

Sotsiaalkomisjon peab eelnõule tehtavad muudatusettepanekud esitama homme hommikul kella 10ks.

Sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof selgitas tänasel riigikogu istungil otsust sellega, et eilsel koosolekul otsustati küsida põhiseaduskomisjoni arvamust ajutise piirangu kehtestamise osas apteegi tegevusloa väljaandmisel suure nõudlusega piirkondades. Ta lisas, et enne eelnõu üle hääletamist tuleb töötada välja sisuline regulatsioon maa-apteekide kaitseks ja hinnata korralikult erinevate lahendusvõimaluste mõjusid.

Eelnõu teist lugemist jätkatakse seega järgmisel teisipäeval 20. mail. Lõpphääletusele peaksid muudatused tulema järgmise nädala kolmapäeval.

Kõige tulisemaid vaidlusi on tekitanud küsimus, kas apteekide asutamise piirangute kadumise järel tuleks seada ajutine, näiteks poolteist aastat kehtiv piirang, mis takistaks apteekide massilist asutamist linnadesse ja nende sulgemist maal.

Seni on ajutise piirangu kehtestamist toetanud näiteks riigikohtu endine esimees Märt Rask, apteekrite liidu ettepanekul eelnõu analüüsinud vandeadvokaat Jüri Raidla ja kohtus apteeke esindanud vandeadvokaat Ants Nõmper, piirangu vastu on aga olnud õiguskantsler Indrek Teder ja vandeadvokaat Allar Jõks, kes analüüsis eelnõu Ülikooli Apteegi palvel.

Kuigi põhiseaduskomisjon pole oma hinnangut veel andnud, on komisjoni esimees Rait Maruste üks neist, kelle meelest on ajutise regulatsiooni kehtestamine praeguses olukorras ilmselt ainus tee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles