Lavrov: Ukraina on kodusõja lävel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Vabade ja ausate valimiste korraldamine on keeruline, kuna Ukraina on kodusõja lävel, ütles Vene välisminister Sergei Lavrov.

«Kui ukrainlased tapavad ukrainlasi, siis ma arvan, et see on kodusõjale nii lähedal, kui üldse olla saab,» ütles Lavrov intervjuus Bloombergile. «Ukraina ida- ja lõunaosas käib sõda, tõeline sõda, kus kasutatakse raskerelvastust. Ja kui see soodustab vabu ja õiglasi valimisi, siis ma ei mõista, mida tähendab vaba ja õiglane,» lisas Lavrov 25. mai valimistele viidates.

Lavrovi sõnul tuleks separatistid kaasata täna alanud läbirääkimistele. «Me arvame, et rahvuslikuks dialoogiks on absoluutselt vajalik tagada kõigi Ukraina piirkondade võrdne osalus,» lisas Lavrov, kelle sõnul ei puuduta see ainult Ukraina lõuna- ja idapiirkondi, vaid osasid regioone ka Lääne-Ukarinas, kus tema sõnul on samuti probleeme, mis seostuvad vähemuste enesemääramisega.

Lavrov rõhutas taas kord, et Venemaal pole mingit kavatsust saata Ida-Ukrainasse oma vägesid, nagu juhtus Krimmi nn referendumi järel. «Me respekteerime selle referendumi tulemust ja meil pole mingit kavatsust üksusi kuhugi saata,» ütles Lavrov nädalavahetuse nn referendumitele viidates.

Välisministri sõnul kahtlustab Venemaa ka seda, et Ukrainas tegutsevad lääneriikide palgasõdurid, kuid üksikasju Lavrov ei täpsustanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles