Itaalias tabati Vilniuse veretöö kahtlusalune

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedukas 13. jaanuaril 1991. aastal nõukogude armee tanki ees seismas, parajasti oli toimumas Vilniuse teletorni rünnak.
Leedukas 13. jaanuaril 1991. aastal nõukogude armee tanki ees seismas, parajasti oli toimumas Vilniuse teletorni rünnak. Foto: SCANPIX

Itaalias Milano lennujaamas tabati seoses 1991. aasta Vilniuse veriste jaanuarisündmustega tagaotsitavaks kuulutatud endine julgeolekutöötaja.

Esialgu ei ole Leedu prokuratuur avaldanud mehe nime, kuid tegu on Vene kodanikuga. Teda kahtlustatakse seotuses teletorni ründamisega 13. jaanuaril, kui Nõukogude eriüksus Alfa grupp ründas teletorni juures seda kaitsma saabunud relvastamata rahvamassi. Surma sai 14 ja viga üle tuhande iseseisvuse kaitsja.

13. jaanuari sündmustega seoses on Leedu võimud tagaotsitavaks kuulutanud 79 Venemaa, Valgevene ja Ukraina kodanikku, kelle suhtes on väljastatud Euroopa vahistamismäärus. Minsk ja Moskva keelduvad aga veresaunas kahtlustatavaid Leedule välja andmast.

2011. aastal puhkes Leedu ja Austria vahel tüli, kui Austria võimud vabastasid Viinis kinni peetud ja veresaunaga seotud KGB ohvitseri Mihhail Golovatovi enne, kui Leedu jõudis esitada Golovatovi jätkuvaks kinnipidamiseks vajalikke dokumente. Golovatov on tänaseni vabaduses ja elab Venemaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles