Täna lõppes president Ilvese Soome-visiit

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves ja Soome president Sauli Niinistö.
President Toomas Hendrik Ilves ja Soome president Sauli Niinistö. Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves lõpetasid täna kahepäevase riigivisiidi Soomes.

Tallinki laeval Silja Europa Eesti-poolse vastuvõtu korraldanud president Ilves nimetas visiiti suurepäraseks kinnituseks kahe naabermaa lähedusest ning tänas kõiki Eesti ja Soome inimesi, kes on pühendunud meie riikide suhete edendamisele.

Presiendi kantselei avalike suhete osakonnateatel kohtus Ilves visiidi ajal oma Soome kolleegi Sauli Niinistö, Soome parlamendi spiikri Eero Heinäluoma, peaminister Jyrki Kataineni ning haridus- ja kommunikatsiooniministri Krista Kiuruga.

Kohtumistel räägiti kahe riigi poliitilisest, julgeolekulisest, majanduslikust ja haridusalasest koostööst ning Euroopa muutunud julgeolekukorrast, mis on tekkinud pärast Venemaa-poolset Krimmi annekteerimist ja tugevat survet Ukrainale. Samuti räägiti Soome ja Eesti koostööst ning meie väljavaadetest olla liidriteks Euroopas riigipiire ületava IT-alase koostöö edendamises.

Minister Kiuruga räägiti Eesti-Soome e-hariduse koostööst, X-tee ja ühise hariduspilve arendamisest.

Presidendid Ilves ja Niinistö avasid Eesti-Soome äriseminari. Eestis on praegu enam kui 4000 soomlaste ettevõtet ja umbes tuhat eestlaste ettevõtet tegutseb Soomes. Nii Eesti kui ka Soome on huvitatud Euroopa Liidu vaba teenusteturu ja eriti digiteenuste vahetuse arengust.

Eesti riigipea esines avaliku loenguga Soome Rahvusooperis «Põhja-Euroopa pärast Helsingi lõpp-pakti hävitamist Ukrainas», kus kuulajaiks on Soome kõrgemate riigikaitsekursuste vilistlased. Loengus käsitles ta põhjalikult Euroopa rebenenud julgeolekupilti ning meenutas sellega seoses aega, mil Teise maailmasõja järel loodi NATO just sellepärast, et NSV Liit ei pidanud rahvusvahelisest õigusest kinni ning Euroopa riigid soovisid tunda end turvalisemalt.

President Ilves külastas Helsingis ettevõtet Rovio, kes on tuntud arvutimängu Angry Birds tootjana ja arendab samas noortele mõeldud hariduspilve ning Vuosaari sadamat, mis on Tallinna oluline partnersadam. Eesti ja Soome presidendipaarid käisid ka Suomenlinnas.

Eesti riigipead saatvasse ametlikku delegatsiooni kuulusid väliskaubanduse- ja ettevõtlusvaldkonna minister Anne Sulling, kultuuriminister Urve Tiidus, kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras, kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene, Riigikogu liikmed Marko Mihkelson ja Rein Lang, Eesti Disainikeskuse juht Jane Oblikas, Tartu Ülikooli spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku juhataja dotsent Eve Unt. 40-liikmelist äridelegatsiooni juhtis Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman.

Evelin Ilves külastas Helsingi spordimeditsiini uurimus- ja koolituskeskust, Ateneumi muuseumis Tove Janssoni 100. sünniaastapäeva näitust, ettevõtteid Marimekko ja Suunto, Design Forum Helsinki't ning avas Anu Raua tekstiilinäituse Eesti saatkonnas.

Silja Europal korraldatud vastuvõtul Eesti sõpradele, kus olid kohal ka Soome riigipea Sauli Niinistö ning eelmised presidendid Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen, esines Svjata Vatra solist Ruslan Trochynskyi ja Lenna Kuurmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles