Videolugu: õpilased käivad kooli kõrvalt tööl, et taskuraha teenida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimase paari aasta jooksul on kooli kõrvalt tööl käivate gümnaasiumiõpilaste arv hüppeliselt suurenenud, mis tihti pärsib õppetulemusi, ütles Tallinna Saksa Gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja Anu Kušvid.

«Tahtsin taskuraha teenida.»

«Käin raha eest väljas ja reisil.»

«Ostsin koju külmkapi.»

«Töötan selleks, et kogemust saada.»

Nii ütlesid Postimehele Kušvidi 11-klassi õpilased. Need, kes tööl ei käi, ütlesid, et tunnevad end vähem väärtuslikena.

Kuigi on ka erandeid on 32 aastat õpetajana töötanud Kušvidi sõnul siiski näha, et töötavatel õpilastel on vähem aega, nad puuduvad rohkem ja nende motivatsioon õppida väheneb.

Õpetajate liidu juhatuse esinaisele Margit Timakovile tundub samuti, õpilased töötavad viimastel aastatel aina enam. «Millega õpetaja õpilaste töövalikuid piirata saakski?» küsib Timakov. «Kui õpetaja ise räägib, et on vaja omada töökogemust ja ühiskondlik surve on suur.»

Kuigi eestlaste jaoks on haridus justkui alati tähtis olnud, ei oska noored seda ümberringi vaadates Timokovi sõnul näha. «Õpilased näevad, et midagi hullu ei juhtu, kui nad õppimise kõrval tööl käivad,» ütles üle kümne aasta inglise keele õpetajana töötanud Timakov.

Timakov arvab, et kasvas töötamise trend koolides on peamiselt tarbimisühiskonna surve. «Kuivõrd võimalik on koolil keelata ära kooli kõrvalt töötamine? Ja kuivõrd peaks seda tegema?» küsib ta.

Statistikaameti andmetel on töötavate õpilaste arv viimase 11 aasta jooksul vaid ühe protsendi võrra tõusnud. Need numbrid näitavad aga vaid paarikümne 15- kuni 19-aastaste arvamust. Lisaks töötavad Postimehe andmetel paljud õpilased mitteametlikult.

Näiteks Kerli (17) töötab pärast kooli kolme euro eest tunnis ettekandjana. Ilma töölepinguta. Ta läheb pärast kooli kella viieks tööle ja lõpetab kella ühe paiku öösel. Nii kolm päeva nädalas. Muuhulgas serveerib ta ka alkoholi.

Kuidas sind tööle võeti?

Neil on kogu aeg tüdrukuid vaja. Ise kirjutasin neile ja küsisin.

See ei olnud probleem, et sa alaealine oled?

Ei. Meil oli alguses kokkulepe, et ma alkoholiga ma ei tegele. Aga lõpuks oli ikka nii, et kõigil oli kiire, siis kallad ikka ise.

Kas pärast kooli tööle minna raske ei ole?

Ei ole. Ma olen nii harjunud sellise tempoga. Käin trennis ka. Sellega harjub ära.

Millal sa õpid?

Kui varem tööle jõuan, siis söön seal lõunat ja õpin.

Mitu minutit see õppimine kestab?

20 (naerab)

Kuidas hinded on?

Ainult matemaatikaga on halvasti. Muidu on okei.

Kas ülikooli plaanid minna?

Esialgu võtan aasta vabaks. Tahaksin minna Ugandasse vabatahtlikuks ja siis ülikooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles