Eesti on muuseumikülastuste suhtearvult Euroopa tipus

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle aegade kõige populaarsem oli Titanicu näitus Lennusadamas.
Üle aegade kõige populaarsem oli Titanicu näitus Lennusadamas. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Mullu käidi muuseumides ligi 3,7 miljonit korda, mida on 22 protsenti enam kui aasta varem. Eestis on Euroopa võrdluses kõige rohkem muuseumikülastusi elaniku kohta.

Muuseumikülastuste arv kasvas 2013. aastal varasema aastaga võrreldes rohkem kui 650 000 võrra. Viimati oli nii suur kasv 2011. aastal, mil muuseumikülastusi oli varasema aastaga võrreldes 23 protsenti rohkem, teatas statistikaamet.

Muuseumid muutuvad üha populaarsemaks. 2013. aastal tehti 10 elaniku kohta 28 muuseumikülastust, aasta varem 23.

Euroopa muuseumide statistika andmebaasi egmus.eu andmetel on elanike arvu kohta kõige rohkem muuseumikülastusi Eestis. Eesti elanikud külastasid 2013. aastal muuseume ligi 2,4 miljonit korda, mis on ligikaudu kaks külastust elaniku kohta. Hinnanguliselt 35 protsenti muuseumikülastustest tegid välisturistid.

Muuseumides töötas 1720 inimest, mis on seni teadaolevalt suurim muuseumitöötajate arv. 2012. aastaga võrreldes lisandus 35 muuseumitöötajat. Paljud muuseumid töötavad ka ainult vabatahtlike algatusel. 2013. aastal osales muuseumide tegevuses 485 vabatahtlikku.

2013. aastal tegutses Eestis 250 muuseumi. Muuseumide tulud olid ligikaudu 46 miljonit eurot, mis on 2012. aastaga võrreldes 3,4 miljoni eurot rohkem. Muuseumide kulud olid 34 miljonit eurot, mida oli 1,2 miljoni euro võrra vähem kui 2012. aastal. Muuseumid tegid 16,6 miljoni euro eest investeeringuid ehk varasema aastaga võrreldes ligi 5,2 miljonit eurot rohkem.

Homme tähistatakse Eestis taas üleeuroopalist muuseumiööd ning paljud muuseumid avavad oma uksed tavapärasest hilisemal ajal ja tasuta.Eesti muuseumid on öö sündmusi ühendavaks teemaks valinud «Öös on tähti».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles