Venemaa: ÜRO raport on erapoolik ja poliitiliselt motiveeritud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraian sõdur kontrollpunktis Izumi linnas.
Ukraian sõdur kontrollpunktis Izumi linnas. Foto: SCANPIX


Venemaa sõnul on ÜRO raport inimõiguste halvenevast olukorrast Ida-Ukrainas erapoolik ja poliitiliselt motiveeritud.
 

«Objektiivuse täielik puudumine, ilmsed vasturääkivused ja topelstandardid ei jäta kahtlust, et raporti autorid täidavad poliitilist tellimustööd, mille eesmärk on pesta puhtaks Kiievi isehakanud võimude maine,» seisis Vene välisministeeriumi avalduses.

Raporti Ida-Ukrainat puudutavas osas pannakse terve rea tapmiste, piinamis- ja peksmisjuhtumite, röövide, hirmutamis- ning seksuaalse ahistamise juhtumite eest vastutus valitsusvastastele rühmitustele. Raport avaldas enim muret olukorra pärast Ukraina Donetski ja Luganski oblastites, mida kontrollivad Kremli-meelsed separatistid ning Venemaa annekteeritud Krimmis.

Vene välisministeeriumi ametniku Aleksandr Lukaševitši hinnangul ületas ÜRO inimõiguskomisjon Krimmi situatsiooni kommenteerides oma hartas ette nähtud volitusi.

Lukaševitši teatel ignoreeris ÜRO nõuet, millek ohaselt organisatsiooni ametnikud peavad rangelt kinni pidama neutraalsuse ja erapooletuse põhimõtetest.

«Kiievi ja selle Lääne patroonide eeskuju järgides Krimmi referendumi ebaseaduslikuks kuulutades tunnistab ÜRO inimõiguskomisjon, et rahvaste enesemääramisõigus kehtib vaid olukordades, kui seda dikteerib poliitiline olukord,» teats Lukaševitš Venemaa välisministeeriumi kodulehele postitatud teates.

Lukaševitš kritiseeris ka asjaolu, et raport ei maininud midagi Krimmi veeprobleemide kohta. Võimude teatel peatas Ukraina juba tükk aega tagasi Krimmi varustamise puhta veega. Ametniku sõnul rikub see mitmeid inimõigusi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles