Aafrika juurtega natsionaalbolševik võeti Riias vahi alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti kodanik Aijo Beness.
Läti kodanik Aijo Beness. Foto: Video stoppkaader

Riia keskrajooni kohus andis käsu võtta vahi alla Aafrika juurtega Läti kodanikust natsionaalbolševistlik aktivist Aijo Beness.
 

Skandaalse bolševisti staatuse omandanud Benessi süüdistab Läti kaitsepolitsei vägivaldsele riigipöördele õhutamises eesmärgiga kukutada Läti valitsus ja muuta poliitilist süsteemi ning kaotada riigi iseseisvus, kirjutab uudisteportaal LETA.


Kaitsepolitsei pidas Ayo Riia lennujaamas kinni juba 14. mail. Kaitsepolitsei teatel saadeti mees Ukrainast välja, sest ta eiras koos veel kahe aktivistiga kolmeaastast sisenemiskeeldu. Läti piirivalve esindaja sõnul saabus ta Riiga otse Ukrainast.

Tegemist on teise Aijo vastu vägivaldse riigipöörde kavandamist käsitleva uurimisega Lätis.

Esimest korda algatati Läti natsionaalbolševistide vastu kriminaalasi 2004. aasta setdembris, pärast seda, kui Aijo saatis ajalehele Diena vastavasisulise kirja. Karistuseks määrati talle esialgu üheksa kuud vangistuses, ent 2005. aastal kaebas ta otsuse edasi ja lõpuks määrati mehele vaid rahatrahv.

Wikipedia teatel sündis 34-aastane Beness Riias. Tema isa on Uganda immigrant ja ema Läti venelanna. Beness õppis Läti Ülikoolis bioloogiat ja on Läti kodanik. Alates 1999. aastast on Beness Läti Natsionaalbolševistliku partei liige. 2003. aastal sai temast partei Riia haru juht.

Benes ühines Ukrainas Krimmi niinimetatud omakaitsevägedega ja 1. aprillil arreteeriti ta Donetskis relvastatud riigipöörde korraldamise kavatsustes süüdistatuna ja talle määrati kolmeaastane sissesõidukeeld.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles