Tallinna tänavavalgustuse hooldaja paneb ka võidusamba särama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KH Energia-Konsult annab võidusamba valgustusele 10-aastase garantii.
KH Energia-Konsult annab võidusamba valgustusele 10-aastase garantii. Foto: Toomas Huik

Vabadussõja võidusamba valgustushanke endale saanud KH Energia-Konsult peadirektor Heino Harak lubab, et vähemalt kümne järgneva aasta jooksul ei ole vaja samba valgustust uuesti remontima hakata.

Kaitseministeerium kõrvaldas täna 2. juunil võidusamba valgustushanke võitjaks tunnistatud Merko Ehituse ja Alter Electricu ühispakkumise hankemenetlusest, kuna selgus, et Alter Electricul olid menetluse ajal maksuvõlad.

«Minu luureandmed ütlevad, et eksperdid tunnistasid meie firma kontseptsiooni esikoha saanutest isegi paremaks, aga meie pakkumise hind oli kolme protsendi võrra kõrgem ning see saigi määravaks,» märkis Harak.

Ta rõhutas, et hind on riigihangete puhul kõige olulisem näitaja, mistõttu ei saanud hanke korraldajad KH Energia-Konsulti võitjaks tunnistada. Haraku sõnul on ennegi hanked selle nahka läinud, et seaduse järgi tuleb eelistada kõige odavamaid lahendusi.

KH Energia-Konsulti pakutud võidusamba valgustuskontseptsioon põhineb maailmanimega firma Osram seadmetel ja tehnilistel lahendustel. Seetõttu julgeb Harak samba valgustusele anda ka kümne aasta pikkuse garantii. KH Energia-Konsuldil on Tallinnas ööpäevaringne valveteenistus. See tähendab, et kui peakski mingi tõrge tekkima, siis ühe päevaga on see kõrvaldatud.

Harak lubab, et kui lähinädalatel saab ta kaitseministeeriumiga lepingu alla kirjutada, peaks novembri esimeses pooles võidusamba valgustus valmis olema. Umbes pool 120 päevast kulub projekteerimisele ning tarnetele.

Peale valgustuse tuleb võidusamba sisemusse paigaldada kliimaseadmed, õhuvõtud ja muud vajalikud asjad, mis seal siiani puudusid. Kõik need projektid on aga vaja kooskõlastada muinsuskaitsega. Haraku sõnul kerkib võidusamba sisemuses palavate ilmadega temperatuur isegi üle 90 kraadi.

Tšehhi firma Sans Souci juhtimisel võidusambasse paigaldatud valgustuse kohta Harak midagi head ei öelnud. KH Energia-Konsuldi kontrolliosakond andis loa selle valgustuse sisselülitamiseks, kuid seda tehti raske südamega. Nimelt oli elektriohutus pärast paljude vigade kõrvaldamist 25.tunnil küll lõpuks tagatud, aga töökindlus mitte. Kontroll valgustuse töökindluse üle ei kuulunud aga enam KH Energia-Konsuldi pädevusse.

Oma firmat kiites ütles Harak, et vähemalt viimase kümne aasta jooksul Eestis tehtud kaunistusvalgustused on just tema firmalt pärit.

KH Energia-Konsult on juba kümme aastat hooldanud ka Tallinna tänavavalgustust. Harak tõi niisuguse võrdluse, et Tallinnas on umbes 53 000 valgustit ja Vilniuses 37 000, kusjuures Leedu pealinn kulutab tänavavalgustusele Tallinnast rohkem raha ning hooldemeeskond on seal mitu korda suurem. Tallinna edu peituvat nüüdisaegsetes juhtimissüsteemides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles