India valimised võitnud opositsioonierakonna liider lubas heade aegade saabumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisde võitnud Bharatiya Janata Partei toetajad väljendasid tänavatel oma rõõmu.
Valimisde võitnud Bharatiya Janata Partei toetajad väljendasid tänavatel oma rõõmu. Foto: SCANPIX

India hindude rahvusliku Bharatiya Janata Partei (BJP) juht Narendra Modi tõotas täna pärast suurvõitu üldvalimistel riigile häid aegu.

Üle India algasid Modi toetajate pidustused ning seda ka BJP peakorteri ees Ahmedabadis Gujarati maakonnas.

«See [BJP] võit tähendab tektoonilist nihet valimismaastikul,» ütles kõrge BJP liige Ravi Shankar Prasad India telekanalile NDTV.

«India võitis. Head ajad on tulemas,» kirjutas Modi suhtlusvõrgustikus Twitter.

India poliitikas riigi iseseisvumisest saadik tooni andnud ning viimased kümme aastat võimul olnud Kongressiparteid on kahjustanud korruptsiooniskandaalid, kõrge inflatsioon ja majanduskasvu järsk aeglustumine.

Kuigi 12. mail lõppenud üheksaetapiliste valimiste viimaseid hääli veel loetakse, on selge, et BJP saab India parlamendis enamuse kindlustamiseks vajalikud 272 kohta kätte, vahendas AFP.

Tänase seisuga võidab BJP 543-kohalises parlamendis 279 kohta, aga koos liitlastega võib kohtade arv tõusta üle 330.

BJP võit tõotab tõsist muutust India poliitilisel kaardil ning kasvatab hindude mõju kogu riigis. Modi saab kindla mandaadi muudatuste läbiviimiseks, Gandhide võimudünastia peab aga leppima häbiväärse lüüasaamisega.

Kõige pakilisem muudatus, mida Modilt oodatakse, on aeglustunud majanduse jaluleupitamine. BJP samme jälgib tähelepanelikult India 150 miljonit moslemit.

Kümme aastat võimul olnud Kongressipartei juhid Sonia ning Rahul Gandhi tunnistasid reedel kaotust ja võtsid vastutuse kehvade valimistulemuste eest enda peale.

End ilmalikuna positsioneerinud Kongressipartei, kes iseseisvusaja jooksul on vaid 13 aastat riigitüürist eemal olnud, saab nendel valimistel tõenäoliselt alla 50 parlamendikoha. Seda on veerand 2009. aasta noosist.

Viimati võitis üks erakond India parlamendis enamuse 1984. aastal. Toona oli võidukas Kongressipartei, keda peaminister Indira Gandhi mõrvast vapustatud rahvas toetas 400 parlamendikoha jagu.

Maailma suurimad valimised algasid 7. aprillil. Hääleõiguslikke kodanikke oli 814 miljonit, neist 66,38 protsenti käis kuue nädala jooksul valimas.

Valimisaktiivsus oli rekordiline, 2009. aastal käis valimas 58,13 protsenti hääleõigusega indialastest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles