Kerry avaldas küüditamise aastapäeva eel krimmitatarlastele toetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry.
USA välisminister John Kerry. Foto: SCANPIX

USA on krimmitatarlastega solidaarne nende 70. sunniviisilise deporteerimise aastapäeval, teatas täna USA välisminister John Kerry.

«Kuigi avaldame täna krimmitatarlastele toetust ajal, mil nende kogukonda ähvardab uus oht, meenutame raske südamega ka 1944. aastal tragöödiat,» teatas Kerry USA välisministeeriumi kodulehele üles pandud avalduses.

Kerrry sõnul on deporteerimistega põhjustatud kannatusi pea võimatu sõnadesse panna. «Need, kes elasid üle selle kohutava teekonna Kesk-Aasiasse, Uuralitesse ja Siberisse, pidid silmitsi seisma nälja, haiguste ja repressioonidega,» teatas Kerry. Välisminister lisas, et pool küüditatuist kadus 1944. ja 1947. vahelisel perioodil jäädavalt. Enamik väljasaadetuist olid naised ja lapsed. «Paljud krimmitatarlased ja nende järeltulijad elavad tänaseni eksiilis,» ütles Kerry.

Kerry kinnitas taas avalduses ka seda, et USA toetab Ukraina iseseisvust ja territoriaalset ühtsust ning mõistis Venemaa Krimmi-annektsiooni hukka.

«Paljudel krimmitatarlastel on mineviku ahistused ikkagi värskelt meeles ning Vene okupatsioon on vanad haavad taas lahti kiskunud,» sõnas Kerry.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles