Kristlusest loobumast keeldunud raseda sudaanlanna surmaotsus pole lõplik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
27-aastane Meriam Yehya Ibrahim koos kristlasest abikaasaga.
27-aastane Meriam Yehya Ibrahim koos kristlasest abikaasaga. Foto: Erakogu

Ülemaailmse pahameeletormi alla sattunud Sudaan, mis mõistis surma tagasi moslemiusku astumast keeldunud raseda naisterahva, teatas täna, et Sudaani valitsus peab otsust küll õigeks, kuid tegemist pole lõpliku karistusega.

Hartumi kohus mõistis sel nädalal 27-aastase Meriam Yehya Ibrahim usust taganemise eest süüdi. Kaheksandat kuud rase naine on kristlane, kohtu hinnangul on Ibrahim aga moslem.

Kohus mõistis naise süüdi ka abielurikkumises ja määrast talle karistuseks sada piitsahoopi, sest tema abielu kristlasest mehega on šariaadiseaduste kohaselt kehtetu.

Sudaani parlamendispiiker Fatih Izz Al-Deen sõnas,siiski  et otsus pole lõplik ja asi on kohtusüsteemi kätes. Izz Al-Deen sõnas raadiojaamale Um Derman antud intervjuus, et otsus käib konstitutsioonikohtusse jõudmiseks läbi kõik juriidilised astmed.

Ibrahim on ise öelnud, et sündis moslemist isa ja Etioopia õigeusku tunnistava ema perre. Isa lahkus nende juurest, kui tüdruk oli kuuaastane ning ema kasvatas ta üles kristlasena. Kohus hoiatas teda neljapäeval, et ta loobuks oma usust ning naaseks islamisse, kuid naine jäi endale kindlaks.

Parlamendispiiker sõnas, et väited, nagu oleks naine kasvatatud üles mittemoslemina, ei vasta tõele. Tüdruk kasvatati üles islamikeskkonnas ning isik, kes tema vastu süüdistused esitas, on tema vend, kes on samuti moslem, teatas Izz Al-Deen.

Naise vend pöördus võimude poole, väites, et naine oli mitu aastat kadunud olnud ning kui ka lõpuks üles leiti, oli ta perekonna šokiks kristlasega abiellunud. Kohus peab teda aga moslemiks, sest tema isa oli moslem.

Ibrahimi abikaasa kasutab liikumiseks ratastooli ning naise advokaadi teatel sõltub täielikult oma naisest. Naine viibib praegu vanglas ning sealsetes ebahügieenilistes tingimustel on temaga kaasas ka nende 20-kuune poeg.

Ibrahimi rasedus kulgeb keeruliselt, kuid naise kaitsja sõnul jäid palved ta erahaiglasse saata vastuseta.

Kui Sudaani võimud on varem rasedad või imetavad naised surma mõistnud, siis on nad oodanud ajani, mil nad oma lapsi enam ei imeta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles