Ukraina president esines krimmitatarlaste küüditamise aastapäeval

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüditatud krimmitatarlaste mälestuseks süüdati eile Kiievis küünlaid.
Küüditatud krimmitatarlaste mälestuseks süüdati eile Kiievis küünlaid. Foto: SCANPIX

Ukraina presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšõnov esines täna krimmitatarlaste ja teiste rahvuste Krimmist küüditamise 70. aastapäeval pöördumisega.

«70 aastat tagasi sooritas kommunistlik režiim Krimmis ränga kuriteo - toimus kohalike etniliste kogukondade esindajate massiline küüditamine, keda stalinistlik võim alusetult süüdistas koostöös hitlerlastega,» öeldakse presidendi veebiküljele postitatud pöördumises.

«Totalitaarne režiim tegi kõik selleks, et peatada väljasaadetute etnokultuuriline areng, hävitada nende rahvuslik mälu, kultuur ja keel. Repressioonid aga ei hävitanud krimmitatarlaste püüdlust vabadusele ning unistust naasta kodumaale. Raskes ja ohvriterohkes võitluses toetasid seda vabadust armastavat rahvast Ukraina silmapaistvad avaliku elu tegelased.»

Turtšõnov avaldas veendumust, et Ukraina ülemraadas vastu võetud seadus rahvuslikul alusel deporteeritud inimeste õiguste taastamisest võimaldab luua tulevikus väärikad tingimused krimmitatarlaste naasmisprotsessi lõpuleviimiseks.

«Me väljendame oma solidaarsust ja toetust kõigi krimmitatarlastega ning teiste küüditatud etnoste esindajatega. Ma olen veendunud: me jääme alati kokku, ületame kõik raskused, taastame Ukraina territoriaalse terviklikkuse ning ehitame väärilise elu endale ja oma lastele,» ütles Turtšõnov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles