Hiina süüdistab Xinjiangi rünnakutes islamiäärmuslasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunmingi raudteejaam pärast seal toimunud rünnakut.
Kunmingi raudteejaam pärast seal toimunud rünnakut. Foto: SCANPIX

Hiina võimud süüdistavad aprillikuises raudteerünnakus separatistidest islamiäärmuslaste rühmitust, teatas täna riigimeedia.

Hiina rahutus Xinjiangi uiguuri autonoomses piirkonnas hukkus 30. aprilli rünnakus raudteejaamale kolm ja sai viga 79 inimest, teatas riigimeedia. Ründajad pussitasid selle Kaug-Lääne piirkonna pealinna Ürümqi raudteejaamas inimesi ja õhkisid lõhkeseadeldisi, edastas uudisteagentuur Xinhua.

Kaks rünnakut läbi viinud inimest surid ning veel kaheksa on vahistatud. Hiina politsei sõnul organiseeriti rünnakut välismaalt.

Rühmitus Türkestani Islamipartei (TIP) võttis varem videopostituses vastutuse rünnaku eest, kuid USA luureekspertide sõnul ei pruugi TIP-il millegi sellise organiseerimiseks piisavalt võimekust olla.

«Rünnaku taga oli kurikuulus Ida-Türkestani Islamiliikumine (ETIM),» kirjutas Xinhua.

Kriitikute väitel paisutavad Hiina võimud sääraste rühmituste ohtu regulaarselt üle, et õigustada uusi karmimaid valitsusmeetmeid.

Hiina lääneosas asuv Xinjiang on koduks turgikeelsetele uiguuridele, kes on seni järginud mõõdukat islamivoolu, kuid panevad pahaks riigi kontrolli oma kultuuri ja religiooni üle. Uiguurid on seal suuremates linnades vähemusse jäänud ja piirkonnas on lahvatanud rahvustevahelised pinged.

Hiinas Kunmingi raudteejaamas hukkus märtsis nugadega relvastatud meeste rünnakus 29 ja sai vigastada 113 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles