Tõmošenko soovib referendumit NATO ja ELi liikmesuse üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina püüdleb rahu, vabaduse ja NATO pole, teatas loosung Kiievis Prantsusmaa saatkonna juures.
Ukraina püüdleb rahu, vabaduse ja NATO pole, teatas loosung Kiievis Prantsusmaa saatkonna juures. Foto: Reuters / Scanpix

Selle, kas Ukrainal tuleks ühineda Euroopa Liidu ja NATOga, peab otsustama rahvas üleriigilisel referendumil, ütles Batkivštšõna partei juht ja presidendikandidaat Julia Tõmošenko pühapäeval.

«Praegu, mil iga Ukraina perekond elab sünges sõjaootuses ja meie armee ei ole piisavalt tugev meie piiride kaitsmiseks, peame otsima ja leidma raskeid, kuid tõhusaid otsuseid, kuidas tuua Ukrainasse tagasi rahu. Ukraina kuulumine Euroopa Liitu ja NATOsse võiks olla selline otsus,» ütles Tõmošenko oma ametlikule veebiküljele postitatud avalduses.

See oleks Ukraina jaoks «tsiviliseeritud valik», sõnas ta.

«Seda otsust ei saa teha ainuisikuliselt üks poliitik. See on ukraina rahva eksklusiivne õigus seda otsustada. Sestap teen ma ettepaneku kiiresti korraldada rahvahääletus neis küsimustes,» lisas ekspeaminister.

Tõmošenko sõnul teeb tema rivaal presidendivalimistel Petro Porošenko suure vea, tõrjudes NATO ilma ukraina rahva käest küsimata, kuidas nad tahavad ennast kaitsta.

«See on demokraatia põhimõtete eiramine,» ütles ta.

«Me saame toetada demokraatlikke väärtusi üleriigilisel referendumil ELi ja NATO liikmesuse üle,» rõhutas Tõmošenko.

Porošenko ütles varem, et rahvahääletus Ukraina NATO-liikmesuse üle ei «tagaks praegu ühtsust» ning selle korraldamine oleks viga. Ta rõhutas, et kui enamik Ukraina kodanikest hääletab alliansi vastu, sulguks see väljavaade mitmeks aastaks.

Samas toetas ta ideed korraldada rahvahääletus Ukraina ELi liikmesuse üle, mis ühendaks riiki. Arvamusuuringud näitavad, et enamik ukrainlastest toetab riigi astumist ELi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles