Altkäemaksuvõtjad nõustusid vanglaga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru maakohus.
Viru maakohus. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Endised Eesti Energia Tehnoloogiatööstuse (EETT) juhtivtöötajad, keda süüdistatakse altkäemaksude võtmises, tunnistasid kohtus süüd ning nõustusid minema vanglasse.

Tänavu 31. jaanuaril pidas kaitsepolitsei Jõhvis kinni EETT tootmisjuhi Ago Jakobsoni (60) ning tootmisdirektori Aleksei Andrejevi (43), kirjutab Põhjarannik.

Süüdistuse kohaselt võtsid Jakobson ja Andrejev oma ametipositsiooni ära kasutades koos ning korduvalt altkäemaksu selle eest, et nad aitasid altkäemaksu lubanud ja andnud isikutega seotud ettevõtetel võita EETT korraldatud hankeid.

Pärast meeste kinnipidamist algasid läbiotsimised nii nende kui mitmete ettevõtjate töö- ja eluruumides. Samal päeval, kui kapo Jakobsoni kinni pidas, oli mees ühelt ettevõtjalt saanud altkäemaksu 3000 eurot. See episood jäädvustati kapo salvestisele, nagu ka mitmed teised.

Eile olid Viru maakohtus peale Jakobsoni ja Andrejevi veel kuus süüalust, eri ettevõtetega seotud meest, kes kõik altkäemaksude andmise, võtmise või vahendamisega seotud.

Kuritegelik skeem oli kapo jälgimise all juba pikemat aega ning tõendid nii veenvad, et kõik kaheksa süüdistatavat nõustusid prokuröri pakutud kokkuleppemenetlusega.

Jakobsonile ja Andrejevile taotles prokurör Kalmer Kask kummalegi vangistust. Jakobsonile 3 aastat ja 5 kuud, millest 8 kuud tuleb istuda reaalselt, ülejäänud tingimisi 3 aasta pikkuse katseajaga. Andrejevile küsis Kask aga 3 aasta ja 1 kuu pikkuse vangistuse, millest ta peaks ära istuma 6 kuud, ülejäänud aga samuti tingimisi 3aastase katseajaga.

Lisaks sellele näeb kokkulepe ette, et Jakobsonilt konfiskeeritakse tema pangakontodel olev raha ning ka sularaha – kokku ligi 40 000 eurot. Kase sõnul on tegemist siin nii kuritegeliku tulu kui ka laiendatud vara konfiskeerimisega. Andrejevilt soovib aga prokurör konfiskeerida 5900 eurot altkäemaksuna saadud raha, lisaks veel tema pangakontolt üle 1000 euro.  Peale selle peavad mõlemad mehed tasuma advokaadikulud ning süüdimõistva otsusega kaasneva sundraha, kumbki ligi 900 eurot.

Ettevõtjad, kes altkäemaksu andmistega seotud olid, said kas rahalise karistuse või tigimisi vangistuse.

Kohus teeb oma otsuse kokkulepete kinnitamise või sellest keeldumise kohta teatavaks 6. juunil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles