OSCE vahendaja prognoosib Ukrainas enam-vähem normaalseid valimisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OSCE logoga auto sisenemas Slovjanskisse.
OSCE logoga auto sisenemas Slovjanskisse. Foto: SCANPIX

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Ukraina kriisi vahendaja Saksa diplomaat Wolfgang Ischinger prognoosis esmaspäeval, et eelseisvad presidendivalimised viiakse riigis läbi «enam-vähem normaalselt».

Idaoblastid, kus venemeelsed separatistid on lubanud valimisi takistada, «moodustavad pühapäevastel valimistel alla 10 protsendi», ütles Ischinger Saksa rahvusringhäälingule.

Valimiste mõju on Ischingeri sõnul positiivne, kuna «tulemus tagab vähemalt, et Kiievi vastustajatel on hoopis raskem nimetada Kiievi valitsust ja presidenti ebaseaduslikeks».

«Selles mõttes pean valimiste toimumist edusammuks ning loodan, et selle tulemused kuulutatakse kiiresti välja,» lisas Ischinger, kes vahendab alates eelmisest nädalast Ukraina ümarlauakõnelusi.

Saksa endise suursaadiku USA-s ja Ühendkuningriigis ning iga-aastase Müncheni julgeolekukonverentsi juhi Ischingeri saatis Ukrainasse OSCE, kes vaatleb ka eelseisvaid presidendivalimisi.

Ischinger kutsus võtma valimiste suhtes realistlikku hoiakut ning hoiatas, et valimised iseenesest ei pane separatiste relvi maha panema.

«Kuid usun, et nende valimiste tulemus võib olla oluline samm kokkuleppe saavutamise suunas läbirääkimiste teel ning relvade vaikimisele,» ütles diplomaat, kelle sõnul mitteametlikud kõnelused relvastatud vastasseisu lõpetamiseks jätkuvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles