Pea kõikides teatrites muutub trupi koosseis

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NO99 uuslavastuses «Mu naine vihastas» (arvustust loe Marek Tamme elamusloost) mängivad ka sügisel trupiga liituvad noored näitlejad. Fotol lavakunstikooli lõpetav Jörgen Liik, Eva Klemets NOst, lavakat lõpetav Rea Lest ja Rasmus Kaljujärv NOst.
NO99 uuslavastuses «Mu naine vihastas» (arvustust loe Marek Tamme elamusloost) mängivad ka sügisel trupiga liituvad noored näitlejad. Fotol lavakunstikooli lõpetav Jörgen Liik, Eva Klemets NOst, lavakat lõpetav Rea Lest ja Rasmus Kaljujärv NOst. Foto: Ene-Liis Semper/Tiit Ojasoo

Lõppev hooaeg jääb paljudele näitlejatele nende koduteatris viimaseks.

Eesti Draamateatrist on lahkunud omal soovil Jan Uuspõld, sügisest ei jätka teatris palgaliste näitlejatena Maria Avdjuško, Roland Laos ja Märt Avandi. Teatri kinnitusel jätkavad kõik mängimist draamateatri lavastuses, aga nad eelistavad vabakutselise staatust.

Näiteks Avandit näebki draamateatri selle suve suurimas projektis – ta kehastab Raimond Valgret 13. juunil esietenduvas Merle Karusoo lavastuses «Laul, mis jääb».

Teatri suures saalis mängitavas lavastuses teeb kaasa pea kogu trupp, teiste seas ka äsja draamateatriga liitunud Robert Annus. Uuest hooajast liitub teatriga ka Markus Luik – nii tema kui ka Annus töötasid varem Vanemuises.

Vanemuises suured muutused

Sel kevadel Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli viieteistkümnest näitleja õppesuunal õppinud noorest asub Vanemuises tööle seitse näitlejat: Jaanika Arum, Marian Heinat, Linda Kolde, Kärt Tammjärv, Markus Dvinjaninov, Reimo Sagor ja Veiko Porkanen.

Lisaks liituvad Vanemuisega seni Endlas töötanud näitlejad Piret Laurimaa ja Sten Karpov ning lavastaja Andres Noormets.

Seoses uute näitlejate palkamisega ei pikenda Vanemuine aga lepingut Markus Luige, Martin Kõivu ja Eva Püssaga. Vanemuise draamajuht Tiit Palu põhjendas uuest hooajast lepingute pikendamata jätmist nende näitlejate peaaegu olematu koormusega.

Vanemuise teatrist omal soovil lahkumisest on teada andnud Ott Sepp ja Rein Pakk.

Kadri Adamson Endlasse

Lisaks Vanemuisesse suunduvatele Piret Laurimaale ja Sten Karpovile pole uuest hooajast Endlas enam näitlejatena tööl Triin Lepik, Jüri Vlassov, Lauri Kink ja Bert Raudsep. Enamik lahkuvatest näitlejatest jätkab mängukavas olevates lavastustes mängimist rollilepinguga.

Endlas alustavad näitlejana tööd aga seni vabakutselisena töötanud Kadri Adamson ja Kati Ong. Ong on lõpetanud Viljandi Kultuuriakadeemia teatrikunsti eriala 7. lennu.

Lavastajana liitub teatriga Laura Mets, kes lõpetabki sel kevadel lavakunstikooli 26. lennu lavastajana. Rollilepinguga alustavad Endlas tööd Viljandi Kultuuriakadeemia näitlejad-diplomandid Fatme Helge Leevald, Sander Rebane, Karl Edgar Tammi ja Lauri Mäesepp.

NO99s uueneb trupp

NO99 trupiga liitub teadmata arv lavakunstikooli noori – teadmata arv seepärast, et noormehed peavad ilmselt sügisel sõjaväkke minema. Kutse teatrisse on saanud ja selle on vastu võtnud Rea Lest, Helena Pruuli, Jörgen Liik, Simeoni Sundja, Jarmo Reha ja Ragnar Uustal.

Kolm noort teevad kaasa juba eelmisel neljapäeval NO99s esietendunud Ene-Liis Semperi ja Tiit Ojasoo lavastuses «Mu naine vihastas», kus mängivad Lest, Liik ja Sundja.

Pruuli osaleb aga juba Eesti-Soome-Venemaa-Kreeka-Itaalia-Prantsusmaa ühislavastuses «Et keha mäletaks», mida juuni keskel mängitakse ka Tallinnas. Ülejäänud noori saab näha juuni alguses esietenduvas NO50 «Lennis», kõiki aga tudengite finaalnädala raames mai lõpus.

Tänaseks on NO99st lahkunud ka Risto Kübar, nn vanast trupist on teatris alles Mirtel Pohla, Eva Klemets, Rasmus Kaljujärv, Inga Salurand, Marika Vaarik ja Gert Raudsep.

Veel salajased muutused

Von Krahli teatrile on järgmine sügis muudatusterohke ja väga palju puudutab see trupi koosseisu. Teatrijuht Peeter Jalaka sõnul on sellest aga praegu veel vara rääkida.

Üllar Saaremäe Rakvere teatrist tunnistas samuti, et neile on oodata uusi näitlejaid, kuid nimesid ei saa ta veel nimetada, sest läbirääkimised on alles pooleli. Sel hooajal liitus Rakvere teatriga seni Võrus teatrit teinud Tarmo Tagamets. Lahkumas on aga Mait Joorits.  

Ugala teatri kinnitusel näitlejate nimekirjas muutusi ei tule. Emapuhkusele läheb vaid Carita Vaikjärv, ent samas naaseb emapuhkuselt Kadri Lepp.

Tallinna Linnateatris võib üks näitleja sügisest aja maha võtta, kuid hetkel ei soovita sellest veel avalikult rääkida.

Lembit Petersoni kinnitusel pole suuremaid muudatusi oodata ka Theatrumis, kuid seni teatriga seotud olnud Ott Aardam alustab tööd Viljandis Ugala teatri loomingulise juhina.

Ainus teater, kus trupi koosseis ei muutu, on VAT Teater.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles