USA maaväeminister: oleme valmis püsivaks kohalolekuks Eestis

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«USA sõjavägi on pühendunud püsivaks kohalolekuks Eestis, aga peame olema kindlad, et see vastaks USA maaväelaste õppuste ja Eesti vajadustele,» ütles Ameerika Ühendriikide maaväeminister John M. McHugh täna pressikonverentsil kaitseministeeriumis.

Maaväeminister ei osanud siiski öelda, millal täpselt lõplik otsus tehakse. «Praegu on kindel, et sõdurid jäävad selle kalendriaasta lõpuni.»

Ta lisas, et püsivat kohalolekut arutatakse pidevalt ning on võimalik, et lõplik otsus tehakse NATO nõupidamisel septembris.

McHugh kohtus täna hommikul kaitseminister Sven Mikseriga, kelle sõnul on Ameerika Ühendriikide kui suurima ja sõjaliselt kõige võimekama riigi kohalolek ja kiire reageerimine olnud äärmiselt oluline.

«Püsiv kohalolek sõltub julgeolekuolukorrast ja sõjalisest nõuandest,» ütles Mikser.

McHugh rõhutas, et USA peab kinni NATO viiendast artiklist, mille järgi astuvad liitlased välja rünnakuohus olevate NATO riikide eest: «Siin ei ole ruumi küsimusteks. Me ei taha, et keegi selles pühendumuses kahtleks.»

Tema sõnul olid Ameerika sõdurid väga rõõmsad, et said tulla treenima sellisesse paika nagu Eesti.

«Meie sõdureid muudab see vaid paremaks, kui nad saavad minna loodusesse treenima. Neile meeldib asju teha, liikuda, mitte istuda ja õpikuid lugeda. Itaaliast Eestisse tulemine on neile suurepärane kogemus.»

Ka Mikser lisas, et Eesti sõduritel on ameeriklastele kindlasti lisandväärtust pakkuda.

Lisaks sõjalisele ja väljaõppelisele kasule põhjendas Mikser USA huvi püsivaks kohalolekuks vastutusega kaitsta demokraatlikku maailma, viidates Venemaa agressioonile Ukrainas.

«Sõltumata riikide suurusest ja sõjalisest võimsusest, saab kogu demokraatlik maailm aru, et kui lubatakse teatud riikidel eirata rahvusvahelist õigust, on sellel negatiivsed tagajärjed,» ütles Mikser.

Ka üleeile Saksamaa visiidil ütles McHugh, et Euroopas paikneva USA maaväe kohalolekut Poolas ja Balti riikides ei saa üle hinnata.

Tema sõnul mängivad maaväelased võtmerolli näitamaks USA pühendumust selles piirkonnas.

McHugh kohtus eile õhtul Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrasega. Täna kohtub ta USA suursaadikuga, kaitseminister Mikseriga ja küberkaitse ekspertidega.

Ta tuli Eestisse, et avaldada toetust liitlastele ja arutada regionaalset julgeolekut ning kinnitada liitlaste kohalolekut.

Enne Eestisse saabumist külastas McHugh Saksamaad, Prantsusmaad, Poolat ning Eesti visiit on ministri jaoks Balti riikidest viimane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles