Sõnasõda jätkub: Jõks ründab riigikogu, apteekrite liit Ülikooli Apteeki

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Apteegituru liberaliseerimist toetava Ülikooli Apteegi tellimusel apteegikorraldust muutvat eelnõu analüüsinud vandeadvokaat Allar Jõks ründas täna taas parlamenti, kes on täna lõpphääletusse jõudvasse eelnõusse viinud uue ajutise apteegipiirangu, Eesti Apteekrite Liit tegi aga omakorda avalduse, kus taunis apteegiketi ja selle nõustajate käitumist ning nimetas käivitatud meedia- ja lobikampaaniat ebamoraalseks.

Jõks teatas täna, et lähenevaid riigikogu valimisi silmas pidades tuleks eelnõu lõpphääletust pingsalt jälgida. «Valimiskampaanias vääriks vastust küsimus, et kui riigikogu võib jõustunud kohtuotsust eirata, siis miks mitte võimaldada sama ka näiteks (maksu)võlgnikel,» lausus ta.

Tema sõnul on küsimus selles, kas Eestis on kohtuotsused täitmiseks kohustuslikud. «Asjatundjad võivadki vaidlema jääda, kas eelnõul on apteegiturgu turgutav või pidurdav mõju,» ütles ta ja lisas, et vaidlust pole samas selles, et apteekide asutamise piirangud on vastuolus riigikohtu mulluse otsusega. «Lisaks on liisuheitmisega asutamisõiguse andmine lihtsalt totter, nagu Andrus Ansip eelnõu teisel lugemisel riigikogus tabavalt märkis.»

Jõksi hinnangul on etteheide, et riigikohtu poolt uue regulatsiooni kehtestamiseks antud kuus kuud on korraliku lahenduse väljatöötamiseks ebapiisav, tehtud valel aadressil. Tema sõnul andis kohus maksimaalse tähtaja, mida seadus võimaldas.

«Riigikohus on seaduste kooskõla põhiseadusega hinnanud üle 20 aasta. Ei meenu, et kunagi varem oleks parlament kõrgema kohtu poolt põhiseadusega vastuolus olevat ja kehtetuks tunnistatud piirangut uuesti kehtestanud,» ütles Jõks. «Rohelist nuppu vajutavatel saadikutel on seega täna võimalik teha õigusajalugu.»

Ülikooli Apteek teatas juba eile, et on vastu apteegikorraldust muutvasse eelnõusse lisatud uuele piirangule, mille kohaselt saaks kuni 2015. aasta 9. juunini suuremates ehk üle 4000 elanikuga asulates uue apteegi avada ainult omavalitsuse soovil ja ravimiameti nõusolekul. Kui taotlusi laekub rohkem kui üks, heidetakse esitajate vahel liisku.

Apteekrite liit: Ülikooli Apteeki patsiendid ei huvita

Eesti Apteekrite Liit taunis täna Ülikooli Apteegi ning selle nõustajate taktikat kui läbinähtavat katset saavutada Eestis enesele meelepärane olukord, et asuda siin kasutama Soome riigilt saadavat riigiabi ja kahjustama Euroopa õiguse vastaselt Eesti apteeke.

Liidu esinaise Ülle Rebase sõnul näevad apteekrid Ülikooli Apteegi lõppeesmärgina kohaliku turu ülevõtmise soovi. Esimesena hääbuksid tema hinnangul maa-apteegid, kes on kõige nõrgemad.

«Soome hiiglast muidugi seesugused «pisiasjad» ei huvita. Yliopiston Apteekki proovib oma majanduslike huvide nimel küüniliselt sildistada Eesti jaoks keerulise tervishoiupoliitilise küsimuse mõnede ärimeeste huvide võitluseks, jättes arvestamata patsientide huvid ja mured,» lausus ta.

Rebase sõnul jätab Ülikooli Apteek avaldamata, milliseid Eesti poliitikuid ja milliste vahenditega on ettevõte püüdnud mõjutada. Liidu hinnangul on Ülikooli Apteegi teguviis ja selle nimel tehtav jõuline meedia- ja lobikampaania ebamoraalne ning lugupidamatu Eesti riigi ja rahva suhtes, märkis ta.

«Kõige tähtsam on siiski kaitsta Eestis mitte soomlaste ärihuve, vaid ravimite kättesaadavust. Ning mitte ainult linnas, vaid ka maal,» ütles Rebane.

Üleminekuaja kehtestamisega viib riigikogu tema sõnul ellu riigikohtu otsust, mille kohaselt tuleb kehtestada koos apteekide asutamispiirangute kaotamisega meetmed maa-apteekide kaitseks. «Kuna sotsiaalministeeriumi ametnike tegevusetuse tõttu täna reaalseid lahendusi eelnõusse jõudnud ei ole, siis pole riigikogul ühtegi muud valikut, kui võtta lisaaega ja analüüsida läbi kõik pakutud lahendused,» lausus apteekrite liidu juht.

Palju vaidlusi tekitanud apteegikorraldust muutev eelnõu tuleb lõpphääletusele täna kell 14 algaval riigikogu istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles