India muusika elav legend tuleb külla

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pandit Hariprasad Chaurasia
Pandit Hariprasad Chaurasia Foto: Repro

Sel laupäeval on haruldane võimalus kuulata Estonia kontserdisaalis india klassikalise muusika elavat legendi, 75-aastast bambus­flöödivirtuoosi Pandit Hariprasad Chaurasiat. Pärast Ravi Shankari lahkumist on ta india muusik number üks maailmas.

Esitamisele tulevad raagad: india pärimuslik klassikaline muusika, mida on järjepidevalt õpetajalt õpilasele edasi antud aastatuhandeid. Teda saadavad Vijay Ghate tablal, Chaurasia õpilane Krista Citra Joonas bansuril ja Jaak Johanson tanpural.

Kõrgele vanusele vaatamata annab Hariprasad Chaurasia aktiivselt kontserte üle terve maailma. India riik on teda austanud kõrgema kunstniku tiitliga Padma Vibhushan.

Ta on välja andnud kümneid plaate, üks tuntumaid on koos John McLaughlini ja Jan Garbarekiga salvestatud «Making Music».

Jaak Johanson meenutab: «Esimese vinüüli Hariprasad Chaurasia muusikaga ostsin juba 1970ndatel Raekoja platsi Meloodia poest. Võisin seda lõputult kuulata. See päästis mu murdeea kurbusest. See muusika on midagi väga erilist, kust kumab teistsuguse tegelikkuse võimalus, avakosmos, milles on selge, kauge, ent ometi uskumatult tuttav ilu.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles