Ossinovski: noored ei pääse tööturule

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud gümnaasiumiõpilased käivad kooli kõrvalt tööl, et kogemusi saada.
Paljud gümnaasiumiõpilased käivad kooli kõrvalt tööl, et kogemusi saada. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

«Noortel on ebaproportsionaalselt suuri probleeme tööturul,» ütles haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski täna noortevaldkonna arengukava arutlusel Riigikogus. «Nad on suletud ringis – tööturule sisenemiseks on vajalik töökogemus, mida ei ole võimalik saada ilma tööturule sisenemata.»

Eestis ei ole Ossinovski sõnul olukord siiski nii nukker nagu paljudes teistes Euroopa riikides.

Euroopa Liidu 2020. aasta majanduskasvu strateegia on seadnud eesmärgiks tõsta tööhõive määra 75 protsendini.

Eestis oli 2014. aasta esimeses kvartalis 15–74-aastaste seas tööhõive määr 61,1 protsenti, nii et ELi eesmärk on ka Eestile väljakutse.

Riigikogus arutati arengukavaga seoses elavalt aga mitte vaid töötuse üle, vaid rõhutati ka näiteks vabatahtliku töö olulisust.

Järgmise seitsme aasta jooksul on Eesti noortevaldkonna fookuses noorte loome- ja arengupotentsiaali avamine, noorte tõrjutuse riski vähendamine, noorte otsustes osalemise toetamine ning noortevaldkonna mõjusam toimimine.

Ossinovski sõnul on arengukava aga pelgalt dokument. «Keskmeks on küsimus, kes on noored ühiskonna jaoks ja mida nad ootavad ühiskonnalt,» ütles ta.

Eesti ligi veerand elanikest kuulub 7-26-aastaste noorte hulka.

Ka räägiti võimalusest lisada tunniplaani rohkem kehalise kasvatuse tunde, mida Ossinovski ei poolda. Tema sõnul on õpilaste koormus juba praegu liiga suur.

Samas tõstatas Eesti Noorteühenduste Liidu juhatuse esimees Reet Sillavee valimisea langetamise küsimust 16-aastani. Seda aga vaid kohalike omavalitsuste valimistel.

«Paljud küsimused, mida arutatakse omavalitsustes, on noortega rohkem seotud kui riiklikul tasandil,» põhjendas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles