Ekspert üksikkandidaadite valimisstuudiost: esile tõusid kõige ebaviisakamad

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Karolin
Anna Karolin Foto: Erik Prozes

Eilses ETV valimisstuudios oli liiga palju kõnelejaid, mistõttu jäi enamiku üksikkandidaatide esitus - peale kõige ebaviisakamate - tagasihoidlikuks, leiab Eesti Väitlusseltsi kohtunik ja valimiste valvur Anna Karolin.

Ülidselt oli Anna Karolin nõus ERRi ekspertkoguga, et kõige tugevamad arutlejad valimisstuudios olid Silver Meikar ja Kristiina Ojuland. «Pea esimest korda selle kampaania jooksul arutleti ka saadiku praktilise töö üle, mis nii väikse delegatsiooni puhul mängib olulist rolli. Meikar ja Ojuland püsisid teemas, vastasid küsimustele ja tõid välja seisukohti, mis seostuvad nende programmiga. Meikar eristus enda ideedega, Ojuland oli väga selge esitusega ja sujuva kõnestiiliga, Meikaril sellega mõned probleemid,» põhjendas Karolin oma seisukohta.

«Muidu osava arutlejana tuntud Indrek Tarand keskendus sageli pseudoteemadele, oli oma seisukohtades hooplev, tugevalt demagoogiline,» kritiseeris ta samas.

Huvitavaid ideid oli Karolini sõnul tegelikult enamikul kandidaatidest peale Joeri Wiersma. «Neist kõige markantseim vast tööstuskanepi roll Euroopa Liidu majanduse taaskäivitamisel Rene Kuulmanni poolt või noorte tööpuuduse parandamine tööregulatsiooni vähendamise kaudu Mulenoki poolt,» tõi ta esile. «Samuti käidi välja üldiselt loogilisi seisukohti, nagu hariduse suurem rahastamine, väikeettevõtluse toetamine jne.»

Paraku ei saanud osalejate rohkuse tõttu enamik kandidaatidest väga palju rääkida ja nii räägiti Karolini sõnul väikestest, ebaolulistest, aga - sageli mitte heas mõttes - silmapaistvatest teemadest. «Oli näha, et peavoolupoliitika kogemusega osalejad oskasid paremini rääkida ELile olulistest teemadest,» tõi mitmete väitluste kohtunik esile.

Karolini sõnul eristus teistest heas mõttes selgelt Silver Meikar enda infovabaduse ja Ukraina perspektiiviga, mis on ka tema programmi põhiteemad. Ojuland eristus väga tõsiseltvõetava ja rahuliku esitusega.

«Indrek Tarandi puhul oli üllatav tema austuse puudumine teiste üksikkandidaatide vastu, kui tema enda põhiseisukohaks on parteipoliitikale vastandamine,» imestas samas Karolin.

«Mitmed kandidaadid paistsid negatiivselt silma arutelu reeglite eiramisega, kõige räigemalt Rene Kuulmann ning Roman Ubakivi,» tõi ta veel esile.

Valimisstuudios jäi Karolini hinnangul täiesti varjule Joeri Wiersma enda puuduliku keeleoskuse tõttu. «Tagasihoidlikuks jäid pea kõik osalejad peale kõige ebaviisakamate ning peavoolupoliitikute. Neist paistis kõige rohkem asjalike mõtetega Imre Mürk,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles