Vanhanen: Soome õhupiiri rikkumised lõppesid pärast kokkulepet marssaliga

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Vanhanen oli Soome peaminister aastatel 2003-2010.
Matti Vanhanen oli Soome peaminister aastatel 2003-2010. Foto: SCANPIX

Soome endine peaminister Matti Vanhanen rääkis Ilta-Sanomatele antud intervjuus, et õhupiiri rikkumiste lõpetamiseks läks aastaid tagasi vaja isiklikku kokkulepet Vene marssaliga.

Kui selle nädala teisipäeval aset leidnud kahest õhupiiri rikkumisest teavitati Soome avalikkust kiiresti, siis kümmekond aastat tagasi ei räägitud neist üldse.

Muudatus toimus 2005. aastal. Tookord oli Vene lennukid kevade jooksul sisenenud loata Soome õhuruumi 11 korda ja valitsus otsustas tõsta küsimuse üles ning need kõik avalikustada.

Soome saatis tollal Venemaale ka ametliku noodi, kuid selget vastus ei saanud.

«Tekkis mõte, et ma võiks õhupiiri rikkumiste teema tõstatada oma Moskva-visiidi ajal. Suurriik ei võta neid kunagi omaks,» rääkis endine valitsusjuht.

Vanhanen kohtus Venemaa tollase peaministri Mihhail Fradkoviga 7. juunil 2005 Moskvas. Pärast seda kadusid Vene lennukid Soome õhuruumist pikaks ajaks.

«Fradkov küsis, et kas oleks mõeldav, kuid meie omavahelise vestluse juurde tuleks ka kolmas isik, Vene armee marssal? Mina tema nime ei mäleta. Fradkov oli jõudnud järeldusele, et tegemist on sõjalise ja mitte poliitilise teemaga. Marssal tuligi meie vestluse juurde.»

«Nad ei võtnud õhupiiri rikkumisi omaks, kuid ütlesid, et kui midagi taolist on tõesti juhtunud, siis on selle põhjuseks kas tehniline probleem või mõõtmisviga. See on suurriigi viis öelda, et vigu on ette tulnud,» rääkis Vanhanen.

«Mina aga ütlesin, et nüüd lööme käed ja need rikkumised lõppevad ära. Marssal vaatas mind 2-3 sekundit ja siis lõimegi käed. Pärast seda lõppesidki õhupiiri rikkumised ära,» meenutas endine valitsusjuht.

Pärast juunikuist nö kokkulepet Moskvas 2005. aastal on Venemaa lennukid sisenenud ilma loata Soome õhuruumi 11 korda. Neist kaks intsidenti leidsid aset sel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles