Lavrov: Ukraina kriis on viimase 25 aasta sündmuste loomulik tulemus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov
Vene välisminister Sergei Lavrov Foto: SCANPIX

Ukraina kriis peaks andma Euroopale mõtteainet Lissabonist Vladivostokini ulatuva ühtse julgeolekuruumi loomisest, ütles Vene välisminister Sergei Lavrov täna.

«Euroopa maailmajagu, mis põhjustas eelmisel sajandil kaks ülemaailmset sõjalist katastroofi, tõmbab taas endale tähelepanu selle asemel, et näidata rahumeelse arengu ja laiapõhjalise koostöö vallas maailmale eeskuju. Me oleme sellise asjade käigu pärast mures, sest tegemist ei ole kokkusattumusega, vaid Euroopa viimase 25 aasta sündmuste loomuliku tulemusega,» ütles Lavrov Moskvas peetaval rahvusvahelisel julgeolekukonverentsil.

Lavrovi sõnul on lääneriigid valinud enda kontrollitava geopoliitilise ruumi idasuunalise laienemise tavapärase loogika ning lükanud kõrvale tõeliselt ajaloolise võimaluse ehitada üles eraldusjoonteta Euroopa. «Lääs on jätkanud Venemaa ohjeldamist leebemas vormis,» lisas ta.

«Seda poliitikat on ellu viidud, vaatamata Vene poole korduvatele palvetele alustada viimaks praktilisi jõupingutusi, mis oleks kooskõlas ühtse, rahumeelse, turvalise ja stabiilse euroatlandi ruumi loomisega. Osapooled olid selle kõige kõrgemal tasemel heaks kiitnud,» ütles Vene välisminister.

Lavrovi sõnul seatakse endiste Nõukogude liiduvabariikide ette karm valik «Ida ja Lääne» vahel, selle asemel, et harmoniseerida Euroopa ja Euraasia integratsiooniprotsesse. «Ukraina hapras sisepoliitilise olukorras oli see surve piisav, põhjustamaks ulatuslikku riikluse kriisi.»

Selleks, et aidata ukraina rahval kriis ületada, on vaja resoluutselt hüljata nulltulemusega mängud, ksenofoobia ja neonatslike meeleolude õhutamine ning soov juhinduda üleolekukompleksist, lisas ta.

Lavrovi hinnangul tuleb Ukraina sündmustest teha õigeid järeldusi ning alustada euroatlandi ruumis võrdse ja jagamatu julgeoleku põhimõtte rakendamist. Samuti tuleb sarnaste kriiside vältimiseks tulevikus luua tingimused ühise majandus- ja humanitaarruumi loomiseks Lissabonist Vladivostokini, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles