Linde ja Tamkivi vaatlevad Ukraina presidendivalimisi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Linde
Väino Linde Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Riigikogu reformierakondlasest liikmed Väino Linde ja Jaanus Tamkivi vaatlevad Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) ajaloo seni suurima, enam kui 1000-liikmelise delegatsiooni koosseisus pühapäeval toimuvaid Ukraina presidendivalimisi.

Kiievis viibiva Linde sõnul on õhkkond pealinnas rahulik, peatänavale on üles pandud telgid ja meenutatakse ka Maidani sündmusi. «Valimisi on tunda isegi mõnevõrra kesiselt, reklaami on märgata, kuid mitte ülearu palju,» ütles OSCE Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni juhtiv Linde.

Riigikogu pressiteenistuse teatel tutvustatakse vaatlejatele enne missioonile minekut põhjalikult kehtivaid seadusi ja presidendikandidaate. Samuti kohtuvad nad erakondade esindajate, ajakirjanike, valitsusväliste organisatsioonide ja riigis pikaajaliselt viibivate rahvusvaheliste ekspertidega.

Linde sõnul ei saa praegust olukorda arvestades eeldada, et presidendi valimine viiks Ukraina kohe konsolideerumise ja tasakaaluka arengu teele. «Tõsi, see on üks esimesi samme selleks,» märkis ta.

Tema sõnul peavad presidendiks kandideerijad olema valmis vastama keerukatele küsimustele riigi edasise arengu ning suhete kohta Venemaa, Euroopa Liidu ja NATOga.

«Me ju mõistame hästi valimiste tähtsust Ukrainale kriitilisel ajal. Me kõik loodame, et pärast presidendivalimisi Ukrainas olukord stabiliseerub,» lisas Linde, pidades ühtlasi oluliseks, et valimised vastaksid Euroopa standarditele.

Vaatlejate tööd koordineerib ja juhib Ukrainas OSCE Parlamentaarse Assamblee endine kauaaegne president João Soares Portugalist, kelle määras sellele ametikohale eesistujamaa Šveitsi president ja välisminister Didier Burkhalter.

Linde ja Tamkivi vaatlevad pühapäevaseid valimisi praegustel andmetel Kiievi lähistel. Ametliku seisukoha võtavad OSCE vaatlejad valimiste kohta kõige varem esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles