Ukraina presidendi kohusetäitja tänas Eestit toetuse eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleksandr Turtsõnov.
Oleksandr Turtsõnov. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Ukraina presidendi kohusetäitja ja parlamendi spiiker Oleksandr Turtsõnov tänas täna kohtumisel Kiievis visiidil oleva välisminister Urmas Paetiga Eestit toetuse eest.

Paet ütles kohtumisel, et Eesti toetab igati Ukraina demokraatlikke reforme ning Ukraina rahva õigust otsustada ise oma tuleviku üle, teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

Paeti sõnul on pühapäeval toimuvad presidendivalimised võtmetähtsusega ning põhiline on valimiste julgeoleku kindlustamine. Ta märkis, et paraku toimuvad valimised keerulises olukorras, arvestades Ida- ja Lõuna-Ukrainas toimuvat. «Seda enam tunnustame Ukraina jõupingutusi demokraatlike ja läbipaistvate valimiste läbiviimiseks,» lausus Paet.

Eesti on saatnud Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlusmissioonile Ukraina erinevatesse piirkondadesse presidendivalimisi vaatlema kaks pikaajalist ning kuus lühiajalist vaatlejat. Samuti on Eesti saatnud neli inimest OSCE erimissiooni, eksperdi Euroopa Liidu esindusse Kiievis ning lähetanud saatkonda lisadiplomaate. Eesti on ka panustanud OSCE erimissiooni 40 000 euroga.

Paet kohtus täna Kiievis koos Norra välisministri Børge Brende ja Taani välisministri Martin Lidegaardiga ka Ukraina peaministri Arseni Jatsenjuki, välisministri Andri Deštsõtsaga.

Paeti sõnul on julgeolekuolukord Ukrainas jätkuvalt kõige olulisem küsimus. «Arengud Ida-Ukrainas on jätkuvalt keerulised ning ümber asuvate elanike arv kasvab Krimmis ja riigi idaosas toimuva tõttu,» märkis ta välisministeeriumi teatel. ÜRO andmetel on praeguseks ümber asunud ligikaudu 10 000 inimest, neist kolmandik on lapsed.

Paeti hinnangul tuleb teha kõik, et olukord Ida-Ukrainas suudetaks kontrolli alla saada ning alustataks de-eskalatsiooni. «Valimiste läbiviimise tagamine Luganski ja Donetski oblastite teatud rajoonides on samuti oluline,» lisas Eesti välisminister kohtumisel Ukraina peaministri Arseni Jatsenjukiga.

Paeti sõnul on Ukraina stabiilsus ja majanduslik areng väga oluline kogu Euroopale. «Hindame kõrgelt Ukraina valitsuse pühendumust ning peame hädavajalikuks poliitiliste ja majanduslike reformide elluviimist, mis kasvatavad usaldust nii riigis sees kui välismaailmas,» märkis Paet, kes rõhutas taas ka valimiste ja nende tulemuste tähtsust.

Rääkides Ukraina suhetest Euroopa Liiduga, toonitas ta vabakaubandus- ja assotsiatsioonilepingu kiire allakirjutamise ning rakendamise olulisust. «Selge ELi liikmesuse perspektiiv on väga oluline Ukrainale, aga ka kõigile teistele liitumistingimusi täitvatele Euroopa riikidele, kes seda soovivad,» lausus Paet.

Tema kinnitusel on nii ELi esimene, 100 miljoni euro suurune laenuosa Ukrainale kui ka IMFi abipakett tunnistus sellest, et rahvusvaheline kogukond usaldab Ukraina valitsust ning on pannud suured lootused vajalike reformide elluviimiseks ja korruptsiooni vähendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles