Keskerakondlased ootavad riigilt Vormsile bensiinijaama ehitamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Laanet
Kalle Laanet Foto: Mihkel Maripuu

Juuni keskel pöördusid kolm keskerakondlast regionaalminister Siim-Valmar Kiisleri poole palvega leida riigieelarvest raha Vormsi saarele bensiinijaama ehitamiseks.

17. juunil edastatud pöördumisele kirjutasid alla riigikogu aseesimees Jüri Ratas ning riigikogu liikmed Ain Seppik ja Kalle Laanet.

Ratase sõnul saadi vajadusest tankla järele aimu üle-eelmisel nädalal visiidil Vormsile, kus kohtuti vallavalitsuse töötajate ja valla elanikega.

«Olukord on absurd! Bensiini vajavad kõik, alates muruniidukitest kuni sõidukiteni,» rääkis ta.

Ratas lubas teemaga edasi tegeleda, kuid enne ministri vastuse ära oodata. Selleks on seaduse järgi aega 30 päeva.

Ratas ise näeks parima lahendusena, et riik teeb regionaalpoliitika finantsvahenditest investeeringu väikesaarele ehk ehitab bensiinijaama valmis ja otsib sellele operaatori. Ratas ei usu, et mõni tanklakett ise jaama ehitama hakkaks.

Teine pöördumisele allakirjutanu, Kalle Laanet, näeb teisigi võimalusi. Tema sõnul võib riik selle kohustuse täielikult enda peale võtta või eraldada kohalikule omavalitsusele lisavahendeid ülesande täitmiseks.

Ratas ja Laanet tunnistavad, et probleem pole mitte ainult Vormsi tanklaga, vaid väikesaartel on raskusi ka teiste eluks vajalike teenuste kättesaadavusega. Laanet mainis näiteks sularahaautomaate ja arstiteenust.

«Toon näite näiteks Kihnu poole pealt – samamoodi perearstiga tõsised probleemid. Jah, päästeteenus on päris korralikult tagatud omavalitsuse poolt, on nii lennuühendus kui ka inimesed olemas,» rääkis ta. Küsimus on aga kiires esmaabis, sest kopteril kulub koos kiirabibrigaadiga saabumiseks mitu tundi.

«Meie seisukoht on alati olnud see, et riiklikud teenused, õigemini eluks vajalikud teenused, peaks olema kättesaadavad kõikides Eestimaa piirkondades. Kuidas neid teenuseid seal korraldatakse, on eelkõige täitevvõimu kohustus,» näeb Laanet siin valitsuse tegemata tööd.

Küsimusele, kui kiiresti Keskerakond valitsuses olles väikesaartele eluks vajalikud teenused tagaks, Ratas kindlalt ei vastanud. «Hea küsimus. Väikesaartel on palju probleeme, kuid me lähtume sellest, et teenused oleks kõikjal Eestimaal kättesaadavad. Teeme teeb jõupingutusi, et neid tagada,» lubas ta.

Kalle Laanet oli konkreetsem. «Ma arvan, et sellise pisiküsimuse lahendamine ei tohiks nüüd küll aastat võtta. See on otsustamise koht ja see ei võta sadu miljoneid või kümneid miljoneid kroone. See on tahte küsimus,» märkis endine siseminister.

Regionaalminister Kiisleri kommentaari ei õnnestunud Postimees.ee'l saada, kuna ta viibis välislähetuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles