PM Ukrainas: Odessas hiilib rahulikkuse varjus kartus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Odessa tänavatel valitseb südasuvine soojus ja rahulikkus, kuid selle varjus on aimata ka tumedamaid noote. Valimiseelses Odessas ei saa kuidagi mööda 2. mai traagilisest ametiühingute hoone põlengust, sest see sündmus on jätnud miljonilinna elanikesse oma selge jälje.

Nii näiteks sõnab kesklinna tukkuva tüdruksõbra seltsis pargipingil aega veetev ajakirjandustudeng Jevgeni Šepuhh, et tema hääletamaminek sõltub sellest, milliseks kujuneb olukord jaoskondade juures. «Kui jaoskonda sisenemine on otseselt ohtlik, siis me põgenema sealt,» ütleb Šepuhh. Rahulikes oludes saab noormehe hääle endale šokolaadikuningas Petro Porošenko, kes juhib ka arvamusküsitluste kohaselt. Porošenko edu ulatub viimaste uuringute kohaselt peaaegu 50 protsendini, valimiste võitmiseks esimeses voorus on tarvis aga üle poolte valijate toetust.

Nadežda Raguvskaja, kes Odessas Porošenko lendlehti jagab, plaanib üsna eelduspäraselt oma hääle samuti talle enda. Teda teeb aga eelkõige murelikuks riigi julgeolek. «Meie – ukrainlased – kardame ikka väga Vene agressiooni,» ütleb Raguvskaja.

Lisaks Porošenkole peetakse tugevateks kandidaatideks ka ekspeaminister Julia Tõmošenkot ning kukutatud presidendi Viktor Janukovõtši kunagist tugevat toetajat Serhi Tigipkot. Viimase eest tänaval lendlehti jaganud Roman Sebehra hinnangul astuksid ukrainlased Tigipko valimisega mitu sammu edasi.

Kahtesid valimisi – lisaks presidendile valivad odessalased endale ka uue meeri – on linnapildis siiski vähem märgata kui Ukraina lippe, mida võib kohata ohtralt. Küsitluste järgi on pärast traagilist põlengut tõstnud sadamalinnas pead tugev ühtset Ukrainat pooldav meelsus. Varem liikusid ringi pigem kartused, et Odessa võib sattuda Donetski ja Luganski sarnasesse pöörisesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles