Postimees Ukrainas: isepäiste Odessa valijate seast selget üksmeelt ei leia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Odessa Puškinskaja tänaval asuv valimisjaoskond on täna hommikul tund pärast avamist rahulik. Seintele on kleebitud kõiki presidendikandidaatide valimisprogramme tutvustavad suureformaadilised plakatid ning palava ilma puhul istub jaoskonnas ka igaks juhuks ka meedik, vererõhumõõtmisaparaat enda ees laual.

Hääletuskastid on juba sedelitega täituma hakanud, kuid ülimalt aktiivselt osavõttu tund aega pärast jaoskonna avamist märgata pole. Eelkõige on oma häält tulnud andma tavalised hommikuvalijad ehk pensionärid.  Kuigi üleriiklikult on Ukraina presidendivalimiste suursoosik šokolaadikuningas Petro Porošenko ning temal on küsitluste järgi ainsana võimalus ka valimised juba esimeses voorus võita, pole odessalaste eelistus niivõrd ühene.

Pensionär Anna andis oma hääle hääle Kiievis Euromaidanil silma paistnud arstile Olga Bogomoletsile. «Korralik, aus ja hea inimene,» sõnab pensionär Anna. Koos Annaga hääletamas Tatjana täiendab, et tegelikult ei ole ju veel teada, millise inimesega tegu. Porošenko poolt ei hääletanud neist kumbki. «Temal on mängus oma ärihuvid. Ta ei seisa minu eest ja ega teie eest tegelikult ka mitte,» ütleb Anna. Kõige negatiivsemaid emotsioone tekitab neis ekspeaminister Julia Tõmošenko. Naised räägivad, et liiguvad ringi kuulujutud, justkui oleks Tõmošenko kuidagi 2. mai ametiühingute hoone põlenguga seotud.

Siiski leiab jaoskonnast palju ka Porošenko toetajaid, kelle hinnangul on mees praegu Ukraina keerulises olukorras parim kandidaat. Kui ta esimeses voorus ära valitakse, oleks lootust, et ka idaoblastite – kus paljudes jaoskondades täna üldse häält anda ei saa – olukorda hakataks kuidagi lahendama. Kui esimeses voorus Ukraina presidenti ei selgu, veniks valimisprotsess veel kolme nädala võrra pikemaks ning Donbassi ebaselge olukord jätkuks.

Odessas leidub ka mitmeid endise rahandusministri ja pangandusoligarhi Serhi Tigipko toetajaid, kes nüüdsel ajal on silma paistnud ka kõva kriitikaga Kiievi võimude kohta, kes Tigipko hinnangul on idaoblastidega valesti ümber käinud ning piirkonnale tuleks anda suurem autonoomia, kui see on sealsete inimeste soov. Tema valimisprogramm ja sõnavõtud on paljuski vastandunud nii Tõmošenko kui Porošenko omadele.

Täna hommikul Odessas hääle andnud Maia Tomofejevna valis Tigipko. «Mulle meeldib tema programm. Porošenko ei lähe, ta seostub liialt praeguse poliitikaga ja see ei meeldi. Ta ei suuda idaga kokku leppida, aga sõda pole vaja,» sõnab ta.

Küsitletud inimesete jutust jääb üldiselt kõlama mõte, et kõige tähtsam on, et riik lõpuks presidendi valitud saaks ning olukord stabiliseeruma hakkaks. Kelle õlule see koorem pannakse, sõltub juba isiklikest maitse-eelistustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles