Paet: Ukraina presidendivalimiste selge tulemus suurendab stabiilsust

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet reedel Kiievis koos Norra välisministri Børge Brende, Taani välisministri Martin Lidegaardi ja Ukraina peaministri Arseni Jatsenjukiga.
Välisminister Urmas Paet reedel Kiievis koos Norra välisministri Børge Brende, Taani välisministri Martin Lidegaardi ja Ukraina peaministri Arseni Jatsenjukiga. Foto: Välisministeerium

Välisminister Urmas Paeti sõnul näitavad Ukraina tänaste presidendivalimiste selged esialgsed tulemused ukrainlaste otsusekindlust.

«Presidendikandidaat Petro Porošenko tugev mandaat on Ukraina stabiilsuse seisukohalt väga oluline. Ukrainlaste aktiivsus ja kõrge osalusprotsent presidendivalimistel näitab, et inimesed ei ole ükskõiksed ning on väga huvitatud oma riigi tulevikust ja heaolust,» märkis Paet.

Reedel Kiievis visiidil viibides rõhutas Paet samuti presidendivalimiste olulisust Ukraina edasiseks arenguks. Ministri sõnul on võtmetähtsusega julgeolekuolukord Ukrainas, kuid hädavajalik on ka reformide läbiviimine, mis tugevdavad õigusriiki, vähendavad korruptsiooni, kindlustavad turumajanduse toimimist ja annavad jõudu kodanikuühiskonnale.

Eesti on toetanud Ukraina presidendivalimiste läbipaistvat ja rahumeelset korraldamist ja toimumist saates Ukrainasse OSCE valimisvaatlusmissiooni vaatlejad.

Pikaajalised vaatlejad viibivad Ukrainas alates 27. märtsist kuni 3. juunini ning lühiajalised vaatlejad suundusid kümnepäevasele missioonile 20. mail. Pikaajalised valimisvaatlejad jälgivad nii valimiste korraldamist kui ka läbiviimist. Lühiajaliste vaatlejate ülesanne oli jälgida valimisi peamiselt tänasel valimispäeval.

Lävepakuküsitluste kohaselt võitis Ukraina presidendivalimised suursoosik Petro Porošenko. Esialgsete andmete kohaselt sai Porošenko 55,9 protsenti häältest. Ekspeaminister Julia Tõmošenko poolt hääletas 12,9 protsenti valijaist.

Valimas käis Ukrainas ligi 60 protsenti hääleõiguslikest kodanikest. Riigi lääneosas oli osavõtt tunduvalt aktiivsem, peamise valimisi jälgiva ühenduse OPORA teatel oli täna kella neljaks läänes hääletamas käinud 52 protsenti valijaist.

Porošenko sai küsitluste järgi vajaliku üle 50-protsendilise toetuse, seega jääb ära muidu 15. juunil toimuma pidanud presidendivalimiste teine voor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles