Politoloog: ukrainlased hääletasid stabiilsuse eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petro Porošenko
Petro Porošenko Foto: SCANPIX

Soome välispoliitika instituudi (Ulkopoliittinen Instituutti) Ida-Euroopa ja Venemaa asjatundja Arkady Moshes sõnas, et Ukraina presidendivalimistel hääletati riigi stabiliseerimist silmas pidades.

Tõenäoliselt võitis Ukraina presidendivalimised oligarh Petro Porošenko, edastab Helsingin Sanomat.

Moshese arvates ei olnud see üllatav. Eksperdi sõnul näitas Porošenko ennast juba enne valimisi kui tugevat juhti, kes suudab riiki uuesti korra ja stabiilsuse tuua.

 «Ukrainlased ei soovinud, et presidendivalimised veniksid pikaks, sest see oleks lisanud ebastabiilsust. Selle tõttu hääletasid paljud Porošenko poolt ja seda hoolimata sellest, et on ka palju neid, kellele ta seisukohad ei meeldi,» netis Moshes.

Ta lisas, et Ukraina presidendivalimised ei pruugi siiski Ida-Ukrainat ja sealseid separatiste maha rahustada.

«Ida-Ukrainas elavad inimesed on Kiievi keskvõimu ja Porošenko suhtes skeptilised. Neid juhitakse kuskilt mujalt, kui üldse juhitakse,» lisas Moshes.

Politoloogi arvates peab Porošenko Ukraina olukorra stabiliseerimiseks hakkama välja käidud lubadusi kohe ellu viima, vastasel korral võib olukord veelgi kriitilisemaks muutuda.

«Valimiste järgselt on Porošenkol niiöelda vabad käed. Samas aga mõjutab ta tegevust see, kuidas teda ja ta lubadusi nähakse Ida-Ukrainas ja Moskvas,» tõdes ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles