Apteekrid süüdistavad Tederit sisuliste analüüsidega venitamises

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga haigla apteek.
Valga haigla apteek. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Apteekrite Liit (EAL) süüdistab õiguskantsler Indrek Tederit apteegivaldkonna reeglite jaoks sisuliste analüüside teostamisega venitamises.

Indrek Teder ei ole siiani vastanud Eesti Apteekrite Liidu poolt 7. mail saadetud selgitustaotlusele, milles paluti analüüsida, kas nn vabade kutsealade (sh perearstide, advokaatide, audiitorite jne) omandipiirangud Eestis on põhiseadusega kooskõlas, teatas liit.

Teder võitleb EALi hinnangul jõuliselt apteegituru liberaliseerimise eest ilma sisuliste meetmeteta maa-apteekide kaitseks ja ähvardab parlamenti riigikohtuga, kuid ei tegele reaalsete probleemide analüüsi ning lahenduste otsimisega, mis võiksid kaasa aidata tervikliku ja tõhusa apteegiregulatsiooni kujundamisele, sealjuures näib õiguskantsler tolereerivat omandipiiranguid kõigis muudes valdkondades peale apteegisektori.

«Palume Tederil sisulise analüüsiga omandipiirangute teemal kiirustada seetõttu, et riigikogu on võtnud vastu ravimiseaduse muudatuse, mille eesmärk on ühe aasta jooksul töötada välja toimiv ja efektiivne apteegivaldkonna regulatsioon. Sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof on palunud esitada huvigruppidel oma ettepanekud juba 5. juuniks,» lausus EALi esinaine Ülle Rebane.

«Eesti Apteekrite Liit toetab jätkuvalt põhimõtet, et enamusosalus apteegis peab kuuluma apteekritele. Leiame, et see võimaldab suurendada apteegiteenuse sõltumatust ja kvaliteeti ning viia apteegisektori toimimine üle tervishoiupõhimõtetele. Selle tagajärjel võidaksid ennekõike patsiendid,» sõnas Ülle Rebane.

«Peame kummaliseks ja apteekreid diskrimineerivaks olukorda, kus Teder on nimetanud apteekrite omandipiirangute kehtestamist põhiseadusevastaseks. Samas ei ole Teder oma tegevuse jooksul kordagi öelnud midagi sarnast perearstide, advokaatide, audiitorite, notarite jne suhtes. Vastupidi, oma tegevuse jooksul vandeadvokaadina nautis ta advokaadibüroo omanikuna kõiki hüvesid ja sõltumatuse tagatisi, mis omandipiiranguga kaasnesid,» märkis Rebane. «EAL leiab, et ei ole võimalik sisulise tööga apteegiregulatsiooni väljatöötamisel edasi minna, kuni ei ole õiguskantsleri poolt täielikult läbi analüüsitud omandipiirangute kogu problemaatika, sh teisi vabasid elukutseid puudutavad küsimused. Sealt võib tulla häid ja vajalikke mõtteid ka apteekide jaoks. Eriti oluliseks peame õiguskantsleri arvamust perearstide omandipiirangute osas, kuna perearstid kuuluvad apteekrite kõrval esmatasandi tervishoiusüsteemi, kus teenuse sõltumatus on väga oluline.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles