Hussar: Eesti vajab küberruumis toimetamist reguleerivaid seadusi

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Kuna sõnavabadus ja eetika internetis on tõsiselt päevakorda tõusnud, vajaks küberruumis tegutsemine seadusega reguleerimist, leiab ajakirjanik Lauri Hussar.

Tänases Vikerraadio saates «Rahva teenrid» oli kõne all sõnavabadus kui üks lõppeva nädala märksõnu ja seda eriti internetis. Näiteks toodi juhtumid, kus Swedbank keelas inimesel oma blogis kasutada fotot, kus oli peal Swedbanki logo. Samuti Eesti Ekspressi lugu naisest, kes koondati tema blogi pärast jne.

«Tõenäoliselt tuleks minna seda teed, et määratleda ära interneti ja blogidega seotud seaduste pakett,» pakkus saadet juhtinud Lauri Hussar lahenduseks.

Ajakirjanik Heidit Kaio arvas, et interneti eetikakoodeks ongi juba mitmete kohtulahendite toel välja kujunemas ja seetõttu pole eraldi seadusi vaja. «Meil on tekkimas täiesti uus eetikakoodeks ja tegelikult me ei tea ette, missuguseks see kujuneb,» ütles ta, rõhutades, et ka internetis peab inimesel olema mingi võimalus ennast laimu ja solvangute eest kaitsta.

Hussar leidis aga, et kui lasta asjadel kohtuotsuste põhiselt isevooluteed minna, juhtub nii, et tugevamate sõna jääb peale ja nõrgematele tõmmatakse lihtsalt kott pähe. Ta selgitas, et tema arvates on Eesti bloginduses piirid ammu ära katsutud ja on näha, et inimesed ei kiirusta oma õguste eest seisma ning lasevad endale küberruumis soppa kaela kallata.

«Minu arust seaduslik raam on siin äärmiselt oluline,» lõpetas Hussar.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles