Separatistid vangistasid eestlasest OSCE vaatleja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilkka Kanerva, OSCE parlamentaarse assamblee juht kõnelemas vaatlusmissoonist Ukrainas
Ilkka Kanerva, OSCE parlamentaarse assamblee juht kõnelemas vaatlusmissoonist Ukrainas Foto: Dzhavakhadze Zurab/ITAR-TASS

«Ma võin kinnitada, et Taani kodanik, kes oli OSCE vaatlusmissioonis, võeti meie andmetel eile kinni relvastatud separatistide poolt Ukrainas koos kolme teise vaatlejaga,» ütles Taani Kaubandus- ja Arenguminister Mogens Jensen täna tehtud avalduses.

Eesti Välisministeeriumi sõnul peeti eile õhtul Donetski lähistel kinni OSCE erimissiooni vaatlejad, kelle seas oli ka üks Eesti kodanik. Neljaliikmelise vaatlejate meeskonnaga kaotati kontakt rutiinse kontrollkäigu ajal eile kella kuue ajal õhtul. Peale eestlase on kinni võetud veel türklane, šveitslane ja taanlane.

«Aktuaalse kaamera» andmetel on kinnipeetud vaatlejad toimetatud Luganskisse ning nende vabastamiseks on alustatud läbirääkimisi, kuid nõudmisi vangistajad ei ole seni esitanud. OSCE erimissioonide esindaja Michael Bociurkiwi sõnul puudub neil info kinnipeetud vaatlejate asukoha ja kinnipidajate kohta.

Välisminister Urmas Paeti sõnul tuleb OSCE vaatlejad viivitamatult vabastada ning nende töötamist ei tohi takistada.

OSCE ütles oma avalduses, et nad kasutavad kohapealseid kontakte vaatlejate leidmiseks ning on kadumisest teavitanud nii kohalikke võime kui ka Ukraina valitsuse esindajaid.

Aprilli lõpus rööviti Donetski oblastis Slovjanski linnas 7 OSCE vaatlejat, kes vabastati  separatistide poolt pärast kaheksat päeva pantvangistust.

OSCE erimissioon, mille eesmärk on kaasa aidata rahu ja stabiilsuse taastamisele Ukrainas töötab Ida- ja Lõuna-Ukrainas. Kuuekuulisel erimissioonil osaleb Eestist neli vaatlejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles