Rõivas: eurokomisjoni uus president peab keskenduma majanduskasvule

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas
Peaminister Taavi Rõivas Foto: Toomas Tatar / Postimees

Peaminister Taavi Rõivas osales eile Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy kutsel Euroopa Liidu valitsusjuhtide mitteametlikul kohtumisel Brüsselis, et arutada Euroopa Parlamendi valimiste tulemusi ning Euroopa Komisjoni presidendi kandidaadi nimetamist ülemkogu poolt.

Eesistuja sai ülemkogult mandaadi alustada Euroopa Parlamendiga läbirääkimisi presidendi nimetamiseks.

«Meie kodanikud ootavad kõige rohkem, et euroopameelsed parteid keskenduks majanduskasvule ning töökohtade loomisele,» ütles Rõivas. «Nii üks kui teine sõltub ühtse turu toimimisest. Ma soovin, et aastaks 2020 on Euroopa ühendatud tõeliselt ühtseks turuks. On oluline, et sellega kaasneks ka maailma suurima kaubandusbloki loomine USAga. Need eesmärgid peavad olema meie prioriteediks uue kandidaadi valikul Euroopa Komisjoni presidendi kohale.»

Rõivas jätkas, et kodanike heaolu tõstmine ei ole võimalik, kui Euroopa Liit ei suuda täita oma ajaloolist rolli rahu ja julgeoleku tagajana. Ta osutas murettekitavatele arengutele Euroopa Liidu idanaabruses.

«Ma olen kindlal seisukohal, et iga kandidaat Euroopa Liidu tippjuhi kohale peab hästi aru saama, kui tähtis on julgeolek ja stabiilsus nii Euroopas kui ka meie naabruses,» ütles Rõivas.

Euroopa Liidu valitsusjuhtide mitteametlikul kohtumisel arutati ka presidendivalimiste järgset olukorda Ukrainas. Euroopa Liidu liidrid tervitasid valimisi kui ukraina rahva tahteavaldust.

Valitsusjuhid avaldasid kindlat toetust Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele ning mõistsid karmilt hukka Krimmi ebaseadusliku annekteerimise Venemaa Föderatsiooni poolt. Euroopa Liit annekteerimist ei tunnusta.

Euroopa Liidu riigipead ja valitsusjuhid ootavad, et Venemaa teeb uue, seaduslikult valitud Ukraina presidendiga koostööd, jätkab sõjaliste jõudude äraviimist Ukraina piiri äärest ning kasutab oma mõjujõudu relvastatud separatistide survestamiseks pingete leevendamiseks Ida-Ukrainas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles