Ilves hakkab kaasjuhtima Maailmapanga mõjukaima aruande valmimist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves ja maailmapanga peaökonomist Kaushik Basu, kellega koos hakatakse juhtima maailma arenguaruande nõukoda, tegid Maailmapanga juhtivspetsialistidele digiühiskonda ja Eesti e-lahendusi tutvustava ettekande.
President Toomas Hendrik Ilves ja maailmapanga peaökonomist Kaushik Basu, kellega koos hakatakse juhtima maailma arenguaruande nõukoda, tegid Maailmapanga juhtivspetsialistidele digiühiskonda ja Eesti e-lahendusi tutvustava ettekande. Foto: Presidendi kantselei

Maailmapanga president Jim Yong Kim tegi täna Washingtonis toimunud kohtumisel president Toomas Hendrik Ilvesele ettepaneku hakata kaasjuhtima maailma arenguaruande nõukoda.

Maailmapanga mõjukaim aruanne, mis valmib 2016. aastaks, kannab pealkirja «Internet ja areng».

«Eesti e-lahendused pole eeskujuks mitte ainult ülejäänud Euroopale, vaid pälvivad tähelepanu ülemaailmselt. Kutse kaasjuhtida Maailmapanga maailma arenguaruande nõukoda on ennekõike tunnustus Eesti riigile,» ütles president Ilves.

Riigipea nentis, et Eesti e-lahendused on meie välisabi artikliks olnud aastaid. «Oleme aidanud mitmete riikide e-valitsemise süsteemi luua, pakkudes tasuta tehnilist platvormi. Nüüd on võimalus riike nii intellektuaalsel kui ka tehnoloogilisel tasandil veelgi laiemalt toetada,» lisas president Ilves.

Maailmapank annab regulaarselt välja poliitika kujundamise dokumente, millest kõige mõjukam on maailma arenguaruanne (World Development Report), mis defineerib arengupoliitilist mõtlemist ning annab erinevates valdkondades soovitusi. Raport on abiks arengumaadele, Maailmapangale, ÜRO-le, regionaalsetele arenguagentuuridele ja rahvusvahelistele organisatsioonidele.

2016. aasta maailma arenguaruannet teemal «Internet ja areng» hakatakse president Ilvese ja Maailmapanga peaökonomisti Kaushik Basu ühisel juhtimisel nüüd ette valmistama ning see hõlmab nii era- kui ka avalikku sektorit, fookusega parimatel praktikatel.

Aruanne plaanibki tuua Eesti näiteks edukast e-valitsemise ja e-teenuste riigist, tutvustades laiemalt meie tehnilisi lahendusi, sealhulgas turvalist online-identiteeti, X-teed ning digiallkirja, mis on demokraatia ja läbipaistvuse aluseks. Dokument sisaldab soovitusi, milliseid infotehnoloogilisi lahendusi võiksid arengumaad rakendada ning arenguagentuurid rahastada.

Maailmapanga Grupp on rahvusvaheline organisatsioon, mille eesmärgiks on eelkõige vaesuse vähendamine ning inimeste elustandardi parandamine ja selleks pakutakse madala ja keskmise sissetulekuga riikidele laene, strateegilist nõustamist, tehnilist abi ning kogemuste jagamist.

Eesti kõrgelt arenenud riigina toetab Maailmapanga Grupi tegevust ning 2016. aasta aruande valmimist, lähtudes riigi arengukoostöö strateegiast aastateks 2011 – 2015, kus üheks arengukoostöö prioriteediks on valdkondade toetamine, mis edendab info- ja kommunikatsioonitehnoloogia laialdasemat rakendamist.

President Ilves kohtus ka Maailmapanga peaökonomisti Kaushik Basuga, kellega koos nõukoda juhtima asutakse, ning tegi organisatsiooni juhtivspetsialistidele digiühiskonda ja Eesti e-lahendusi tutvustava ettekande.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles