Veel üks Eesti ekspert saadeti Bosniasse ja Hertsegoviinasse

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Domaljevaci linn Põhja-Bosnias.
Domaljevaci linn Põhja-Bosnias. Foto: SCANPIX

Täna hommikul sõitis Eesti Päästemeeskonnaekspert Gert Teder Bosniasse ja Hertsegoviinasse, et aidata riigil hinnata üleujutustest tingitud olukorda ning nõustada valitsust EL elanikkonnakaitse mehhanismi abipalvete esitamisel.

Riigi, mida on laastanud suureulatuslikud üleujutused, valitsus palus ELilt abi olukorra hindamiseks ja rahvusvaheliste abipalvete koostamiseks.

Abivajaduse hindamiseks ja EL elanikkonnakaitsemehhanismi kaudu saabuva abi koordineerimiseks töötab alates 18. maist riigis Euroopa Liidu elanikkonnakaitsemeeskond (EU CPTEU CPT), mis koosneb vastava koolituse saanud EL liikmesriikide ekspertidest.

Läbi EL elanikkonnakaitsemehhanismi saadavad Bosnia ja Hertsegoviinas töötavad eksperdid vajalikku infot ka mehhanismis osalevatele EL-i liikmesriikidele.

Gert Teder vahetab Bosnia ja Hertsegoviina pealinnas Sarajevos välja ühe juba 10 päeva töötanud ekspertidest, viibides ise kohapeal nädal aega.

Päästeameti peadirektori Kuno Tammearu sõnul on iga missioon, kuhu meie eksperte kaasata soovitakse, tunnustus ka Eesti riigile.

«Meie ekspertide kaasamine kriisiolukordadesse näitab usaldust meie väljaõppele ning oskustele ja teadmistele, andes võimaluse meie kogemustepagasit veelgi suurendada,» lisas Tammearu.

Pea nädal aega kestnud suurte vihmasadude tõttu on Bosnia ja Hertsegoviina ning Serbia alad kannatanud suureulatuslike üleujutuste ja sellest tingutud maalihete all, mis on omakorda põhjustanud majade kokkuvarisemisi ja infrastruktuuri kahjustusi.

Bosnia ja Hertsegoviinas on juba rohkem kui 40 000 inimest evakueeritud ning paarkümmend hukkunut.

Eesti ekspert Gert Teder on varem töötanud EU CPT meeskonna eksperdina 2010. a Haitil ja Pakistanis.

Juba seitsmendat päeva töötab Bosnia ja Hertsegoviinas ka Eesti, Läti ja Leedu ühine kõrge võimsusega pumpamismoodul BaltFloodCombat, mille kooseisus on üheksa Eesti päästemeeskonna liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles