Kiiev: OSCE vaatlejad on Donetski oblasti separatistide käes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistide barrikaad Donetskis.
Separatistide barrikaad Donetskis. Foto: SCANPIX

Neli Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Ukrainas kadunuks jäänud vaatlejat on Donetski oblastis separatistide käes, teatas Ukraina välisministeerium täna.

«Jah, nad on venemeelse rühmituse käes. Töö nende vabastamiseks käib,» ütles Ukraina välisministeeriumi ametnik Jeven Perebõnis pressibriifingul. Perebõnis ei täpsustanud vaatlejad röövinud separatistide rühmitust.

Esmaspäeva õhtul peeti Ida-Ukraina rahutus Donetski oblastis kontrollpunktis kinni OSCE erivaatlusmissiooni neljaliikmeline meeskond. Uudisteagentuuri Interfax andmetel on tegemist Eesti, Šveitsi, Taani ja Türgi kodanikuga.

Ukraina ametniku sõnul on õiguskaitseasutused moodustanud vaatlejate vabastamiseks operatiivrühma. «Oleme jätkuvalt ühenduses OSCE vaatlusmissiooniga ning teeme tihedat koostööd õiguskaitseasutustega,» sõnas ta.

Isehakanud Donetski Rahvavabariigi võimude väitel pole neil OSCE vaatlejate asukoha kohta mingeid andmeid.

«Need eksperdid pole Donetskis, võin seda öelda 100-protsendise kindlusega. Nad pole meie käes. Nad on kuskil siin piirkonnas, kus valitseb täielik segadus - meie kontrollpunktid ja Ukraina kontrollpunktid. Me ei tea täpselt, kus nad on,» ütles «rahvavabariigi» peaministri asetäitja Andrei Purgin Interfaxile.

Purgini sõnul vabastatakse vaatlejad ülesleidmise korral koheselt.

«Me ei kavatse kedagi kinni pidada, eriti OSCE eksperte. Miks me peaksime seda tegema? Selleks, et üle maailma kuulsaks saada?» ütles Purgin.

OSCE vahendaja Ukraina konfliktis Wolfgang Ischinger ütles täna, et organisatsioon kaalub oma vaatlejate riigist äratoomist.

Ukraina pühapäevaseid presidendivalimisi jälgis üle 1000 vaatleja OSCEst ja teistest rahvusvahelistest organisatsioonidest.

Erivaatlusmissioon koosneb 210 relvastamata tsiviilisikust, kelle ülesanne on kohtuda kohalike- ja riigivõimuesindajate, rahvus- ja usurühmade ning vabaühendustega.

Missiooni Ukrainasse saatmise kiitis teiste OSCE liikmete hulgas märtsis heaks ka Venemaa.

Vaatlusmissiooni peakorter on pealinnas Kiievis, kuid vaatlejad tegutsevad 10-liikmeliste rühmadena kõigis Ukraina piirkondades, ka rahututes ida- ja lõunaoblastites.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles