Kremli nõunik: sanktsioonide korral kannataksid enim Saksamaa ja Baltimaad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Glazjev.
Sergei Glazjev. Foto: SCANPIX

Venemaale majandussanktsioonide kehtestamine kahjustaks Euroopa Liitu ja tuleks Venemaale ainult kasuks, ütles Vene presidendi nõunik Sergei Glazjev.

«Katsed piirata Venemaa kaubandust lööksid esmajoones Vene toodete importijaid, see tähendab Euroopa Liitu. Meie hinnangute kohaselt tähendaks täiemahuliste majandussanktsioonide kehtestamine, nagu seda tehti Iraani puhul, Euroopale umbes triljoni euro suurust kahju, enim kannataksid Saksamaa ja Balti riigid,» ütles Glazjev intervjuus uudisteagentuurile RIA Novosti.

Nõuniku sõnul avaldab USA Euroopa riikidele survet astumaks Venemaa vastu, kuna loodab sel moel mõjutada Venemaa otsuseid rahvusvahelisel gaasiturul. Glazjev lisas, et «Ameerika agressiooni» eesmärgiks pole kehtestada Ukrainas demokraatlikke väärtusi, vaid tekitada keset Euroopat kaos, et sel moel nõrgestada nii Venemaa kui ka ELi positsioone, sundida ühendust sõlmima USAga vabakaubanduslepingut ja asendada Vene gaas turul Ühendriikide gaasiga.

Glazjev märkis, et Venemaa on rahvusvahelise majandust silmas pidades doonorriik. «Kui kehtestatakse sanktsioonid, tuleks Venemaalt vähem raha,» ütles Glazjev. Tema sõnul on Vene ametnike ja ärimeeste varade külmutamine välismaal kaasa toonud selle, et viimased on otsustanud oma raha hoida Venemaal.

Nõunik lisas, et võimalikel sanktsioonidel oleks Vene majandusele positiivne mõju. «Finantssanktsioonidel oleks suure tõenäosusega pigem kosutav kui negatiivne mõju. On muidugi võimalik, et tulevad kaubandussanktsioonid, kuid veel kord, Venemaal on positiivne kaubandusbilanss,» ütles Glazjev.

Tema sõnul oleks sanktsioonidel positiivne mõju eriti strateegilistes olulistes valdkondades, mis on olulised riiklikku julgeolekut silmas pidades. «Sanktsioonide oht sunnib meid ennast kokku võtma ja suurendada märksa aktiivsemalt meie teaduslikku ja tehnoloogilist potentsiaali,» selgitas ta.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles